5 właściwości orzechów brazylijskich, o których nie miałaś pojęcia
Z czym kojarzy ci się Brazylia? Z karnawałem, latynoskimi pięknościami, a może formą depilacji? Oto jeszcze jeden powód, by pokochać ten kraj – orzechy brazylijskie, które są pyszne i bardzo zdrowe.
To prawda – są kaloryczne, ale przy tym zawierają wiele ważnych substancji, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i ochrony przed chorobami. Poznaj 5 właściwości orzechów brazylijskich i przekonaj się, dlaczego warto je jeść.
1. Wysoka zawartość selenu
Orzechy brazylijskie są najlepszym naturalnym źródłem selenu. Czy wiedziałaś, że zjedzenie tylko jednego orzecha brazylijskiego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na selen? Garść tych niezwykłych orzechów to nawet 480 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek!
Jak wpływa on na nasze zdrowie? W obecności selenu aktywują się przeciwutleniacze, czyli substancje zabezpieczające organizm przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych i substancji rakotwórczych. Selen zwalcza wolne rodniki i wzmacnia system odpornościowy.
Wspomaga pracę tarczycy, chroni przed nowotworami, zapobiega tworzeniu się zatorów żylnych i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.
2. Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów omega-6
W 100 g orzechów brazylijskich znajduje się aż 656 kcal. Ich kaloryczność wynika z dużej zawartości tłuszczy. Orzechy brazylijskie są jednak źródłem zdrowych tłuszczy.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), a przy tym podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL).
Dieta bogata w te tłuszcze pozwala zachować zdrowie układu krwionośnego i zapobiegać groźnym chorobom, takim jak miażdżyca, udar czy zawał serca.
W orzechach brazylijskich znajdują się też kwasy omega-6, które również pozytywnie działają na system krążenia.
3. Kompletne białko
Orzechy brazylijskie są źródłem kompletnego białka, co oznacza, że zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, potrzebne do prawidłowego wzrostu, rozwoju i regeneracji tkanek.
Substancje te pełnią ważną rolę w zapobieganiu chorobom przewlekłym. Dzięki aminokwasom ustrzeżesz się oznak przedwczesnego starzenia – to kolejny dobry powód, by częściej sięgać po orzechy brazylijskie.
Rozwiąż nasze testy i dowiedz się:
4. Bogactwo składników mineralnych
Orzechy brazylijskie są świetnym źródłem wielu minerałów, takich jak miedź, magnez, mangan, potas, żelazo, wapń, fosfor i cynk. Substancje te wpływają na wiele procesów życiowych, wzmacniają odporność i zapewniają zdrowie. Stosujesz preparaty wielowitaminowe?
Zamiast sztucznych suplementów diety, lepiej codziennie zjeść kilka orzechów brazylijskich!
5. Bomba witamin
W niewielkich orzechach tkwi wielka moc witamin. Witaminy z grupy B dbają o zdrowie układu nerwowego, poprawiają metabolizm oraz dodają energii. Orzechy brazylijskie są też źródłem witaminy E – silnego przeciwutleniacza, który chroni przed działaniem wolnych rodników, co jest szczególnie ważne dla naszej skóry.
Olej z tych orzechów jest wykorzystywany jako kosmetyk, ponieważ jest naturalnym emolientem, zabezpieczającym skórę przed wysuszeniem.
Orzechy brazylijskie są kaloryczne i jedzone w nadmiarze mogą być tuczące. Nie skreślaj ich z tego powodu – bogactwo cennych składników to wystarczający powód, by włączyć je do diety. Zachowaj umiar, a na pewno nie przytyjesz od orzechów brazylijskich. Najlepiej jeść je solo, jako pyszną i wartościową przekąskę.