6 z 7Wspomaganie funkcjonowania kości
Witamina D to niezbędny składnik ludzkiego organizmu. Jest potrzebna do prawidłowego wchłaniania substancji takich jak fosfor i wapń, co z kolei przyczynia się do właściwej budowy i zdrowia kości. Dzięki niej możemy zapobiec osteoporozie, chorobom stawów oraz osłabieniu mięśni.
Choć głównym źródłem witaminy D jest organizm (składnik wytwarzany jest przy pomocy promieni słonecznych), to ze względu na niedostateczną ilość światła słonecznego można i należy ją suplementować. W tym celu można jeść właśnie pieczarki. 100 gramów produktu zawiera 4 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę życia. Grzyby te warto spożywać np. z rybami morskimi, które dostarczą nam dodatkowe jej porcje. Badania ekspertów z Boston University Medical Center dowiodły, że systematyczne spożywanie grzybów w proszku uzupełnia niedobory witaminy D tak samo dobrze, jak przyjmowanie popularnych suplementów.