Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Anna Kuczkin

Pierogi wegańskie

Avatar placeholder
19.01.2016 15:25
Pierogi wegańskie
Pierogi wegańskie (Zdjęcie pierogów / Shutterstock)

Tradycyjne pierogi warto raz na jakiś czas zastąpić pierogami z soczewicą. Są one nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Soczewica, należąca do roślin strączkowych, zawiera duże ilości białka, wapnia, fosforu, żelaza, karotenu, witamin z grupy B, witamin PP i C. Nasiona soczewicy mają ponadto wysoką zawartość kwasu foliowego, więc powinny je spożywać szczególnie młode kobiety w wieku rozrodczym.

Składniki:

  • cebula,
  • soczewica,
  • koncentrat pomidorowy,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Wyrabiamy ciasto na pierogi. Cebulkę podsmażamy, dodajemy ugotowaną soczewicę i łyżkę koncentratu pomidorowego. Dosmaczamy farsz i kleimy pierogi.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze