Pierś z indyka – dlaczego i jak warto ją jeść?

Pierś z indyka jest mięsem smacznym, zdrowym i chudym. Lubią je i dorośli, i dzieci. To wdzięczny i uniwersalny produkt spożywczy, z którego łatwo można przygotować wiele potraw. Te sprawdzą się zarówno w roli dania obiadowego, jak i domowej wędliny. Lista korzyści wynikających ze spożywania mięsa indyka jest bardzo długa. Co warto wiedzieć?

Pierś z indyka jest mięsem smacznym, zdrowym i chudymPierś z indyka jest mięsem smacznym, zdrowym i chudym
Źródło zdjęć: © 123rf
Kinga Olchowy

Dlaczego warto jeść pierś indyka?

Pierś z indyka to porcja mięsa pochodząca z indyka domowego (Meleagris gallopavo gallopavo var. domesticus). To ptak hodowlany z rodziny kurowatych, który został udomowiony przez Azteków w czasach prekolumbijskich. Do Europy sprowadził go Giovanni Caboto w 1497 roku. Do Polski indyk trafił w XVII wieku.

Mięso indycze polecają lekarze i dietetycy. Dlaczego? Okazuje się, że ma ono wysoką wartość odżywczą, jest przy tym stosunkowo niskokaloryczne i lekkostrawne. Pierś indyka bez skóry jest najchudszym mięsem. Jest w niej także bardzo mało cholesterolu.

Pierś z indyka wyróżnia także niska zawartość tłuszczu, szczególnie nasyconych kwasów tłuszczowych. Ograniczenie ich spożywania pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Cechuje ją także wysoka zawartość białka, które wpływa na wzrost oraz utrzymanie masy mięśniowej i kostnej.

Roladki z indyka z pieczarkami, serem i suszonymi śliwkami

Ponadto pierś indyka to doskonałe źródło:

  • witaminy D, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • witamin z grupy B (zwłaszcza witamin B6 i B12),
  • selenu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów, a i pomaga usuwać wolne rodniki,
  • cynku, który pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę,
  • potasu, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • fosforu, który wchodzi w skład kości i kwasów nukleinowych.

Warto pamiętać, że mięso z indyka jest dobre dla alergików, ponieważ uczula najrzadziej (jeśli chodzi o mięso, najczęściej uczula wołowina i wieprzowina). Ma to związek z tym, że indyk zawiera wiele dobrze przyswajalnego białka, ale i podczas chowu jest o wiele rzadziej karmiony antybiotykami czy innymi sztucznymi substancjami, które mogą wywołać reakcję alergiczną.

Co można zrobić z fileta z indyka na obiad?

Mięso z indyka, zwłaszcza pierś, ma wiele zalet. Jest nie tylko zdrowie i smaczne, ale i uniwersalne. Można z niego przygotować wiele różnych potraw, a i przyrządzać je na wiele sposobów.

Doskonale smakuje pierś kurczaka o łagodnym smaku, jak i zdecydowanym, ponieważ mięso doskonale współgra także w pikantnymi składnikami czy słodkimi owocami. Co ważne, potrawy piersią indyka w roli głównej są bardzo proste w przygotowaniu. To doskonała alternatywa dla piersi z kurczaka.

W Polsce najpopularniejszym daniem z piersi indyka są panierowane kotlety. To plaster indyczego mięsa przyprawiony solą i pieprzem, obtaczany w jajku i bułce tartej, często również mące. Ale z tego kawałka mięsa indyczego można zrobić wiele innych rarytasów.

Każda pani domu czy pan domu ma z pewnością swój autorski, sprawdzony przepis na:

  • pulpeciki,
  • sakiewki,
  • burgery,
  • medaliony,
  • eskalopki,
  • steki,
  • szaszłyki,
  • sznycle,
  • gulasz,
  • kieszonki,
  • filet z indyka duszony w sosie, na przykład pieczarkowo-śmietanowym lub koperkowym,
  • faszerowaną pieczeń, która jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno,
  • filet z indyka z piekarnika.

To doskonałe danie obiadowe, ale i domowa wędlina do kanapek (pokrojony w cieniutkie plasterki). Nie można zapomnieć, że pierś indyka fantastycznie smakuje podana w postaci sznycli w sosie lub roladek.

Jak zrobić miękką pierś z indyka?

Wielu osobom mięso z indyka kojarzy się z czymś suchym i niesmacznym. Jak zatem zrobić miękką pierś z indyka? Okazuje się, że to proste. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad:

  • mięso wcześniej należy zamarynować, by nabrało odpowiedniego smaku. Marynatę można komponować dowolnie. Przyda się sól, pieprz, czosnek, curry, słodka papryka, oliwa, miód, musztarda, sok z cytryny – wedle uznania. Należy jednak zachować ostrożność w dawkowaniu przypraw, ponieważ smak indyczego mięsa można szybko przytłumić aromatem ziół. Pierś indyka można także marynować w maślance lub gęstym jogurcie z przyprawami i po 45 minutach smażyć na niewielkiej ilości gorącej oliwy,
  • podczas smażenia lub pieczenia uważać, by nie przesuszyć mięsa. Oznacza to, że należy ograniczyć czas obróbki termicznej. Tylko tak można zrobić soczystą pierś z indyka z patelni czy piekarnika. Zbyt długo smażona czy pieczona będzie twarda i włóknista, a przy tym sucha. Orientacyjny, optymalny czas pieczenia to 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (jeśli jest to filet ważący około 800 g),
  • zaniechać rozbijania mięsa na kotlety, ponieważ piersi indyka są miękkie, a rozgniatanie włókien powoduje wyciekanie soku,
  • dobrym sposobem na pierś indyka z piekarnika jest użycie rękawa do pieczenia lub obłożenie mięsa plastrami cebuli. Dzięki temu mięso się nie wysusza podczas pieczenia,
  • nie kroić mięsa zaraz po upieczeniu, ponieważ wypłyną z niego soki. Po wyjęciu z piekarnika filet z indyka musi postać kilka minut, by przestygnąć i odpocząć.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka