Pierś z kurczaka nadziewana
Mięso z piersi kurczaka dostarcza 21,5g białka, a tylko 1,3g tłuszczu w 100g produktu. Żaden inny rodzaj mięsa nie ma tak korzystnych proporcji. Przygotowane w powyższy sposób jest produktem łatwostrawnym o niskim indeksie glikemicznym.
Składniki
- 2 piersi kurczaka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Nadzienie:
- 1 ząbek czosnku,
- 10 listków bazylii,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania
Rozgrzać piecyk do 200º C. Składniki nadzienia zmiksować do konsystencji piure. Na każdej piersi zrobić nożem 4 głębokie nacięcia i wcisnąć w nie nadzienie. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, ułożyć piersi i piec ok. 10-12 minut w gorącym piekarniku, aż uzyskają ładny zarumieniony kolor.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 164,95 kcal |
Białka | 26,02 g |
Tłuszcze | 6,56 g |
Cholesterol | 69,6 mg |
Węglowodany | 0,46 g |
Błonnik | 0,21 g |
Witamina C | 8,89 mg |
Witamina A | 52,3 µg |
Komentarz
Dodatek czosnku i świeżej bazylii nadaje potrawie nie tylko pyszny smak i aromat, ale również właściwości zdrowotne. Czosnek jak wiadomo to naturalny antybiotyk. Bazylia przyśpiesza trawienie i ma działanie przeciwdepresyjnie. Danie z powodzeniem może być spożywane w diecie odchudzającej i niskotłuszczowej. Z uwagi na dużą zawartość białka polecane także osobom pragnącym zwiększyć masę mięśniową.