Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Pierś z kurczaka nadziewana

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 11:23
Pierś z kurczaka nadziewana
Pierś z kurczaka nadziewana

Mięso z piersi kurczaka dostarcza 21,5g białka, a tylko 1,3g tłuszczu w 100g produktu. Żaden inny rodzaj mięsa nie ma tak korzystnych proporcji. Przygotowane w powyższy sposób jest produktem łatwostrawnym o niskim indeksie glikemicznym.

Składniki

  • 2 piersi kurczaka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.



Nadzienie:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"
  • 1 ząbek czosnku,

  • 10 listków bazylii,

  • pieprz i sól.



Sposób przygotowania

Rozgrzać piecyk do 200º C. Składniki nadzienia zmiksować do konsystencji piure. Na każdej piersi zrobić nożem 4 głębokie nacięcia i wcisnąć w nie nadzienie. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, ułożyć piersi i piec ok. 10-12 minut w gorącym piekarniku, aż uzyskają ładny zarumieniony kolor.


Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie164,95 kcal
Białka26,02 g
Tłuszcze6,56 g
Cholesterol69,6 mg
Węglowodany0,46 g
Błonnik0,21 g
Witamina C8,89 mg
Witamina A52,3 µg

Komentarz

Dodatek czosnku i świeżej bazylii nadaje potrawie nie tylko pyszny smak i aromat, ale również właściwości zdrowotne. Czosnek jak wiadomo to naturalny antybiotyk. Bazylia przyśpiesza trawienie i ma działanie przeciwdepresyjnie. Danie z powodzeniem może być spożywane w diecie odchudzającej i niskotłuszczowej. Z uwagi na dużą zawartość białka polecane także osobom pragnącym zwiększyć masę mięśniową.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze