Pierś z kurczaka w sosie serowym
Pierś z kurczaka w sosie serowym przygotowana według poniższego przepisu dostarcza ok. 167 kcal. To stosunkowo niewiele jak na potrawę z sosem serowym.
Składniki
- 100 g piersi z kurczaka,
- 4 średnie pieczarki,
- woda,
- 2 trójkąciki serka topionego light,
- 1 łyżka szczypiorku.
Sposób przygotowania
Pierś usmażyć w całości lub w kawałkach. Dodać pokrojone pieczarki. Smażyć aż się zarumienią. Doprawić do smaku. Dodać niewielką ilość wody i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić serki, gotować aż się rozpuszczą. Jeśli sos jest wciąż za rzadki, można trochę pogotować, żeby woda odparowała. Posypać szczypiorkiem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 167,1 kcal |
Białka | 27,2 g |
Tłuszcze | 6,2 g |
Cholesterol | 84,7 mg |
Węglowodany | 0,9 g |
Błonnik | 0,4 g |
Witamina C | 2,8 mg |
Witamina A | 75,2 µg |
Komentarz
Pieczarki według najnowszych badań mają właściwości zapobiegać rozwojowi nowotworu piersi i prostaty. Poza tym do ich uprawy nie stosuje się żadnych chemicznych dodatków i mają znikomą ilość kalorii. Dodatek szczypiorku wzbogaca potrawę w witaminę C, beta karoten, witaminę B2, wapń, potas, fosfor i żelazo. Danie może być stosowane w diecie bogatobiałkowej i niskokalorycznej.