Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Pierś z kurczaka w sosie serowym

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 11:24
Pierś z kurczaka w sosie serowym
Pierś z kurczaka w sosie serowym

Pierś z kurczaka w sosie serowym przygotowana według poniższego przepisu dostarcza ok. 167 kcal. To stosunkowo niewiele jak na potrawę z sosem serowym.

Składniki

  • 100 g piersi z kurczaka,

  • 4 średnie pieczarki,

  • woda,

  • 2 trójkąciki serka topionego light, 

  • 1 łyżka szczypiorku. 



Sposób przygotowania

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Pierś usmażyć w całości lub w kawałkach. Dodać pokrojone pieczarki. Smażyć aż się zarumienią. Doprawić do smaku. Dodać niewielką ilość wody i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić serki, gotować aż się rozpuszczą. Jeśli sos jest wciąż za rzadki, można trochę pogotować, żeby woda odparowała. Posypać szczypiorkiem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie167,1 kcal
Białka27,2 g
Tłuszcze6,2 g
Cholesterol84,7 mg
Węglowodany0,9 g
Błonnik0,4 g
Witamina C2,8 mg
Witamina A75,2 µg

Komentarz

Pieczarki według najnowszych badań mają właściwości zapobiegać rozwojowi nowotworu piersi i prostaty. Poza tym do ich uprawy nie stosuje się żadnych chemicznych dodatków i mają znikomą ilość kalorii. Dodatek szczypiorku wzbogaca potrawę w witaminę C, beta karoten, witaminę B2, wapń, potas, fosfor i żelazo. Danie może być stosowane w diecie bogatobiałkowej i niskokalorycznej.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze