Pierwiastek życia - magnez!

Magnez jest najważniejszym makroelementem warunkującym życie. Odpowiada za syntezę ponad 320 enzymów zaangażowanych w gospodarkę energetyczną komórki. Niedobór magnezu powoduje m.in. kurcze mięśni, a także nadmierne męczenie się podczas wysiłku fizycznego.

Pierwiastek życia - magnez!Pierwiastek życia - magnez!

Rola magnezu

Magnez pełni wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Ilość tego pierwiastka w organizmie człowieka ważącego 70 kg wynosi około 30 g, z czego 60 proc. jest zmagazynowane w kościach, 29 proc. w mięśniach, 10 proc. w innych tkankach, a zaledwie 1 proc. stanowi składnik płynu pozakomórkowego. Z wiekiem ilość magnezu spada. Dorosła osoba powinna codziennie wraz z dietą dostarczać 300 mg tego pierwiastka.

Jedną z najważniejszych funkcji magnezu jest wpływ na aktywność ponad 320 enzymów, które biorą udział w metabolizmie komórki. Optymalne stężenie tego pierwiastka jest bardzo ważne dla mózgu, mięśnia sercowego oraz mięśni szkieletowych. Magnez jest zaangażowany w syntezę białek oraz jest niezbędny dla utrzymania prawidłowej struktury kwasów nukleinowych – DNA, RNA. Optymalne stężenie magnezu przeciwdziała zaburzeniom rytmu serca, chorobie niedokrwiennej serca oraz warunkuje prawidłową kurczliwość mięśni. Ponadto wraz z wapniem i fosforem buduje kości i zęby.

Magnez w diecie

Magnez jest wchłaniany w jelicie cienkim, przy czym wchłanianiu ulega tylko 30-40 proc. spożytej dawki. Wchłanianie jest zależne od stopnia jonizacji magnezu, równowagi pomiędzy składnikami diety oraz gospodarki hormonalnej.

Wchłanianie magnezu zwiększają:

  • kwaśne środowisko,
  • witamina B6,
  • witamina D,
  • sód,
  • laktoza,
  • dieta bogata w białko zwierzęce,
  • tłuszcze nienasycone omega-3 i omega-6.

Z kolei wchłanianiu wapnia przeciwdziałają:

  • środowisko zasadowe,
  • kwas fitynowy obecny w otrębach, fasoli oraz kukurydzy,
  • kwas szczawiowy, który w dużych ilościach występuje w herbacie, szczawiu, rabarbarze, burakach, kakao,
  • białka roślinne – soja, fasola biała,
  • tłuszcze nasycone zwierzęce,
  • fosforany obecne w kolorowych napojach – oranżadzie, coli,
  • kawa,
  • alkohol.

Magnez jest łatwiej przyswajalny jako składnik produktów spożywczych niż ten zawarty w preparatach. Jednakże niedobory magnezu w pokarmie mogą wynikać z obróbki żywności oraz spożywania niedojrzałych warzyw i owoców.

Objawy niedoboru magnezu

Hipomagnezemia objawia się wzmożonym napięciem mięśniowym, silnymi skurczami nocnymi, drgającymi powiekami, a także nadmiernym męczeniem się podczas wysiłków fizycznego. Niedobór magnezu może być spowodowany nieodpowiednio zbilansowaną dietą lub następstwem różnych chorób. W przypadku ich występowania należy stosować preparaty farmakologiczne. Ponadto wskazaniem do suplementacji diety jest zażywanie leków: środków antykoncepcyjnych, moczopędnych, antybiotyków, oraz nadużywanie kawy i alkoholu, a także intensywny wysiłek fizyczny. Zaleca się stosowanie preparatów magnezu również podczas długotrwałego narażenia na stres, zaburzeń snu, cukrzycę oraz nadczynności przytarczyc i tarczycy.

Przy zakupie preparatów zawierających magnez najlepiej wybierać takie, które zawierają chlorek magnezu, wodoroasparginian magnezu, mleczan magnezu oraz cytrynian magnezu. Sole te charakteryzują się najwyższą biodostępnością i przyswajalnością. Natomiast preparaty zawierające chelat magnezu charakteryzują się wysoką trwałością, a transport do komórek w tej postaci jest utrudniony.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka