Pierwiastek życia - magnez!
Magnez jest najważniejszym makroelementem warunkującym życie. Odpowiada za syntezę ponad 320 enzymów zaangażowanych w gospodarkę energetyczną komórki. Niedobór magnezu powoduje m.in. kurcze mięśni, a także nadmierne męczenie się podczas wysiłku fizycznego.
1. Rola magnezu
Magnez pełni wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Ilość tego pierwiastka w organizmie człowieka ważącego 70 kg wynosi około 30 g, z czego 60 proc. jest zmagazynowane w kościach, 29 proc. w mięśniach, 10 proc. w innych tkankach, a zaledwie 1 proc. stanowi składnik płynu pozakomórkowego. Z wiekiem ilość magnezu spada. Dorosła osoba powinna codziennie wraz z dietą dostarczać 300 mg tego pierwiastka.
Jedną z najważniejszych funkcji magnezu jest wpływ na aktywność ponad 320 enzymów, które biorą udział w metabolizmie komórki. Optymalne stężenie tego pierwiastka jest bardzo ważne dla mózgu, mięśnia sercowego oraz mięśni szkieletowych. Magnez jest zaangażowany w syntezę białek oraz jest niezbędny dla utrzymania prawidłowej struktury kwasów nukleinowych – DNA, RNA. Optymalne stężenie magnezu przeciwdziała zaburzeniom rytmu serca, chorobie niedokrwiennej serca oraz warunkuje prawidłową kurczliwość mięśni. Ponadto wraz z wapniem i fosforem buduje kości i zęby.
2. Magnez w diecie
Magnez jest wchłaniany w jelicie cienkim, przy czym wchłanianiu ulega tylko 30-40 proc. spożytej dawki. Wchłanianie jest zależne od stopnia jonizacji magnezu, równowagi pomiędzy składnikami diety oraz gospodarki hormonalnej.
Wchłanianie magnezu zwiększają:
- kwaśne środowisko,
- witamina B6,
- witamina D,
- sód,
- laktoza,
- dieta bogata w białko zwierzęce,
- tłuszcze nienasycone omega-3 i omega-6.
Z kolei wchłanianiu wapnia przeciwdziałają:
- środowisko zasadowe,
- kwas fitynowy obecny w otrębach, fasoli oraz kukurydzy,
- kwas szczawiowy, który w dużych ilościach występuje w herbacie, szczawiu, rabarbarze, burakach, kakao,
- białka roślinne – soja, fasola biała,
- tłuszcze nasycone zwierzęce,
- fosforany obecne w kolorowych napojach – oranżadzie, coli,
- kawa,
- alkohol.
Magnez jest łatwiej przyswajalny jako składnik produktów spożywczych niż ten zawarty w preparatach. Jednakże niedobory magnezu w pokarmie mogą wynikać z obróbki żywności oraz spożywania niedojrzałych warzyw i owoców.
3. Objawy niedoboru magnezu
Hipomagnezemia objawia się wzmożonym napięciem mięśniowym, silnymi skurczami nocnymi, drgającymi powiekami, a także nadmiernym męczeniem się podczas wysiłków fizycznego. Niedobór magnezu może być spowodowany nieodpowiednio zbilansowaną dietą lub następstwem różnych chorób. W przypadku ich występowania należy stosować preparaty farmakologiczne. Ponadto wskazaniem do suplementacji diety jest zażywanie leków: środków antykoncepcyjnych, moczopędnych, antybiotyków, oraz nadużywanie kawy i alkoholu, a także intensywny wysiłek fizyczny. Zaleca się stosowanie preparatów magnezu również podczas długotrwałego narażenia na stres, zaburzeń snu, cukrzycę oraz nadczynności przytarczyc i tarczycy.
Przy zakupie preparatów zawierających magnez najlepiej wybierać takie, które zawierają chlorek magnezu, wodoroasparginian magnezu, mleczan magnezu oraz cytrynian magnezu. Sole te charakteryzują się najwyższą biodostępnością i przyswajalnością. Natomiast preparaty zawierające chelat magnezu charakteryzują się wysoką trwałością, a transport do komórek w tej postaci jest utrudniony.