Trwa ładowanie...

Piestrzenica kasztanowata – trujący grzyb o oryginalnym wyglądzie

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 31.03.2021 15:01
Piestrzenica kasztanowata to grzyb trujący i niebezpieczny dla zdrowia.
Piestrzenica kasztanowata to grzyb trujący i niebezpieczny dla zdrowia. (gettyimages)

Piestrzenica kasztanowata to niebezpieczny grzyb, który bywa mylony ze smardzem jadalnym. Rośnie w lasach sosnowych, jest trujący i ma charakterystyczny, oryginalny wygląd. Przypomina fałdy mózgowia lub zwiniętą, pofałdowaną szmatkę. Co warto o nim wiedzieć? Czym grozi jego spożycie?

spis treści

1. Co to jest piestrzenica kasztanowata?

Piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta) to charakterystyczny i powszechnie występujący grzyb trujący, który łatwo można pomylić z grzybami jadalnymi, takimi jak choćby smardz. Są przyczyną groźnych dla życia zatruć.

Piestrzenica kasztanowata to grzyb należący do rodziny krążkownicowatych. Szczegółowa systematyka przedstawia się następująco:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"
  • domena: eukarionty,
  • królestwo: grzyby,
  • typ: workowce,
  • klasa: kustrzebniaki,
  • rząd: kustrzebkowce,
  • rodzina: krążkownicowate,
  • rodzaj: piestrzenica,
  • gatunek: piestrzenica kasztanowata

Grzyb rośnie zwykle w lasach sosnowych, często na zrębach i piaszczystych glebach, najczęściej od marca do maja. Pojawia się tylko w niektórych regionach Europy, w Polsce na niżu i w niższych położeniach górskich.

2. Jak wygląda piestrzenica kasztanowata

Piestrzenica kasztanowata składa się z główki i trzonu. Powierzchnia główki ma barwę od żółtobrązowej przez brązową do kasztanowobrązowej, a nawet czarnobrązowej. Jest bardzo charakterystyczna: nieregularnie kulista, silnie mózgowato pofałdowana, wewnątrz kremowa, pusta i poprzerastana. Wysokość główki wynosi od 5 do 12 centymetrów, z kolei szerokość od 5 do 15 centymetrów.

Miąższ grzyba ma białą barwę i jest bardzo kruchy, a owocnik w środku jest pusty. Trzon piestrzenicy kasztanowatej jest krótki, nieregularny, brudnobiały i zgrubiały w dolnej części. Na całej powierzchni ma nieregularne wgłębienia. U młodych okazów jest pełny i białawy, z czasem nabiera fioletowoczerwonego odcienia i staje się pusty w środku.

3. Piestrzenica kasztanowata – grzyb trujący

Choć w wielu atlasach piestrzenica kasztanowata była oznaczana jako grzyb jadalny, jest trująca, choć nie zawsze w tym samym stopniu i nie dla każdego. Warto wiedzieć, że niektóre osoby są szczególnie uczulone na piestrzenice.

Piestrzenica kasztanowata jest grzybem trującym i niebezpiecznym. Zawiera lotną substancję toksyczną - gyromitrynę, która wywołuje zaburzenia żołądkowo-jelitowe, prowadzi do uszkodzenia wątroby, śledziony, nerek, a także szpiku kostnego i wzroku.

Pierwsze oznaki zatrucia mogą pojawić się od 6 do 24 godzin od spożycia grzyba. Jakie są jego objawy? To między innymi: bóle głowy, bóle brzucha, wymioty i osłabienie. Charakterystycznym objawem jest pragnienie i suchość w gardle.

Choć zatrucia grzybem przebiegają zwykle łagodnie, konsekwencje mogą być bardzo poważne. W skrajnych przypadkach dochodzi nawet do śmierci. Powikłania po zatruciu to uszkodzenia śledziony, wątroby, szpiku kostnego, nerek oraz funkcji wzroku.

4. Piestrzenica i podobne grzyby

Piestrzenica kasztanowata jest podobna do smardza jadalnego, który również ma charakterystycznie pofałdowaną główkę. Warto pamiętać, że przypadku piestrzenicy jest ona nie tylko bardziej pofałdowana, ale i ciemniejsza.

Bardzo podobna do piestrzenicy kasztanowatej jest piestrzenica olbrzymia (Gyromitra gigas). Jak je rozróżnić? Piestrzenica olbrzymia jest rzadsza, ponadto wytwarza większe owocniki, o nieco innym kształcie kapelusza.

Zwykle jest też jaśniejsza, posiada też trzon pełny (u piestrzenicy kasztanowatej jest pusty w środku). Dodatkowo grzyby różnią się środowiskiem występowania. Piestrzenica olbrzymia rośnie w lasach liściastych i świerkowych. Piestrzenica olbrzymia zawiera śladowe ilości gyromitryny, niemniej odradza się jej spożywanie.

5. O czym pamiętać zbierając grzyby?

Zbierając grzyby zawsze należy zachować ostrożność. O czym trzeba pamiętać? Należy zbierać wyłącznie okazy zdrowe, kształtne oraz takie, co do których mamy absolutną pewność, że są jadalne i nie szkodzą. Warto pamiętać, że jeden trujący grzyb może wywołać zatrucie, które jest niebezpieczne dla zdrowia i życia.

Świeże grzyby należy szybko przygotować i najlepiej od razu zjeść. Przyrządzonych nie powinno się przechowywać. Lepiej je ususzyć, zasolić, zamarynować albo zamrozić. Dzieci (zwłaszcza małe) oraz osoby uczulone na grzyby nie powinny jeść grzybów w ogóle.

Warto podkreślić, że ludowe metody oceniania grzybów bywają zawodne, a mity na ich temat mogą być zabójcze. Na grzybach trzeba się po prostu znać i mieć w tym zakresie doświadczenie. Nigdy nie warto ryzykować.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze