6 z 7Zastosowanie natki
Jest wiele zastosowań pietruszki. Najbardziej popularne to oczywiście posypywanie rozdrobnioną natką ugotowanych ziemniaków lub kaszy, dodawanie zielonych listków do sałatek czy sosów. Można jednak bardziej wykorzystać ogromny potencjał witaminowy, jaki daje nam nać pietruszki. Przygotujmy pyszny, odżywczy i wielowitaminowy koktajl z ogórków, buraków, marchwi i naci. Jeśli zmieszamy pietruszkę z czosnkiem, imbirem i cytryną, wyjdzie nam przepyszna pasta do ryb. Natka jest także idealna do przygotowywania ziołowych masełek.
Ale to nie wszystko. Pietruszka to także idealny kosmetyk dla wszystkich, którzy chcą rozjaśnić cerę. Aby zrobić tonik pietruszkowy, wystarczy zalać pęczek natki wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem na noc. Rano zielonkawą wodą przemywamy twarz.