Trwa ładowanie...

Pij do woli. Zawiera największe ilości antyrakowego likopenu

 Katarzyna Grzęda-Łozicka
14.02.2024 13:58
Likopen w soku pomidorowym chroni organizm przed negatywnymi skutkami działania wolnych rodników
Likopen w soku pomidorowym chroni organizm przed negatywnymi skutkami działania wolnych rodników (Getty Images)

Te przepyszne warzywa są nieodłącznym elementem jadłospisu wielu Polaków. Pomidory pełne są witamin, minerałów i innych bezcennych składników. Przedstawiamy więc niekonwencjonalny przepis na pełny zdrowia sok pomidorowy, wzbogacony o dodatkowe łatwo dostępne składniki.

spis treści

1. Antynowotworowa mikstura - domowy przepis

Potrzebne składniki:

  • 500 ml soku pomidorowego,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 świeże łodygi selera naciowego.

Przed rozpoczęciem przygotowania soku z pomidorów, powinniśmy sprawdzić, czy pochodzą z upraw ekologicznych, wolnych od stosowania pestycydów i innych środków szkodliwych dla zdrowia.

Zobacz film: "Pomidory. Oto ich cudowne właściwości"

Pomidory po dokładnym umyciu i pokrojeniu wrzucamy do wyciskarki, tak by uzyskać z nich 500 ml świeżego soku. Następnie kroimy na połówki awokado, usuwamy pestkę i za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ. Wszystko razem, czyli miąższ awokado, sok z pomidorów oraz posiekany seler miksujemy w blenderze.

Koktajl najlepiej spożywać rano przed posiłkiem.

Zawarty w pomidorach likopen jest silnym przeciwutleniaczem. Może zapobiegać chorobom serca i nowotworom
Zawarty w pomidorach likopen jest silnym przeciwutleniaczem. Może zapobiegać chorobom serca i nowotworom (Adobe Stock)

2. Właściwości koktajlu z pomidorów, selera i awokado

Seler, pomidory i awokado są bogatym źródłem różnorodnych witamin, minerałów oraz innych korzystnych dla zdrowia składników. Wzmacniają naszą odporność, a także wykazują właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Pomidory, które są głównym składnikiem koktajlu, zawierają likopen - jedną z najsilniejszych substancji przeciwutleniających naturalnie występujących w przyrodzie. Likopen chroni organizm przed negatywnymi skutkami działania wolnych rodników, zmniejszając ryzyko wystąpienia różnego rodzaju nowotworów oraz spowalniając proces starzenia.

Substancja poprawia też funkcjonowanie układu nerwowego, immunologicznego i pomaga w profilaktyce chorób serca. Z kolei tłuszcze zawarte w awokado dodatkowo zwiększają przyswajalność likopenu przez organizm, co zdecydowanie podnosi walory zdrowotne naszego warzywnego koktajlu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze