Trwa ładowanie...

Pij do woli. Zawiera największe ilości antyrakowego likopenu

Likopen w soku pomidorowym chroni organizm przed negatywnymi skutkami działania wolnych rodników
Likopen w soku pomidorowym chroni organizm przed negatywnymi skutkami działania wolnych rodników (Getty Images)

Te przepyszne warzywa są nieodłącznym elementem jadłospisu wielu Polaków. Pomidory pełne są witamin, minerałów i innych bezcennych składników. Przedstawiamy więc niekonwencjonalny przepis na pełny zdrowia sok pomidorowy, wzbogacony o dodatkowe łatwo dostępne składniki.

spis treści

1. Antynowotworowa mikstura - domowy przepis

Potrzebne składniki:

  • 500 ml soku pomidorowego,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 świeże łodygi selera naciowego.
Zobacz film: "Pomidory. Oto ich cudowne właściwości"

Przed rozpoczęciem przygotowania soku z pomidorów, powinniśmy sprawdzić, czy pochodzą z upraw ekologicznych, wolnych od stosowania pestycydów i innych środków szkodliwych dla zdrowia.

Pomidory po dokładnym umyciu i pokrojeniu wrzucamy do wyciskarki, tak by uzyskać z nich 500 ml świeżego soku. Następnie kroimy na połówki awokado, usuwamy pestkę i za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ. Wszystko razem, czyli miąższ awokado, sok z pomidorów oraz posiekany seler miksujemy w blenderze.

Koktajl najlepiej spożywać rano przed posiłkiem.

Zawarty w pomidorach likopen jest silnym przeciwutleniaczem. Może zapobiegać chorobom serca i nowotworom
Zawarty w pomidorach likopen jest silnym przeciwutleniaczem. Może zapobiegać chorobom serca i nowotworom (Adobe Stock)

2. Właściwości koktajlu z pomidorów, selera i awokado

Seler, pomidory i awokado są bogatym źródłem różnorodnych witamin, minerałów oraz innych korzystnych dla zdrowia składników. Wzmacniają naszą odporność, a także wykazują właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Pomidory, które są głównym składnikiem koktajlu, zawierają likopen - jedną z najsilniejszych substancji przeciwutleniających naturalnie występujących w przyrodzie. Likopen chroni organizm przed negatywnymi skutkami działania wolnych rodników, zmniejszając ryzyko wystąpienia różnego rodzaju nowotworów oraz spowalniając proces starzenia.

Substancja poprawia też funkcjonowanie układu nerwowego, immunologicznego i pomaga w profilaktyce chorób serca. Z kolei tłuszcze zawarte w awokado dodatkowo zwiększają przyswajalność likopenu przez organizm, co zdecydowanie podnosi walory zdrowotne naszego warzywnego koktajlu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze