Trwa ładowanie...

Pij dwa razy w tygodniu. Tak obniżysz poziom złego cholesterolu

Avatar placeholder
Krystyna Gwóźdź 15.03.2023 13:54
Sok z granatu pomaga obniżyć cholesterol
Sok z granatu pomaga obniżyć cholesterol (Getty Images)

Sok z owoców granatu jest źródłem przeciwutleniaczy oraz witamin C, E, B i A. Naukowcy twierdzą, że redukuje także poziom tzw. złego cholesterolu LDL.

spis treści

1. Sok z granatu na wysoki cholesterol

Cholesterol, który gromadzi się w naczyniach krwionośnych, może być bardzo niebezpieczny i prowadzić do zatorów. Może zwiększać ryzyko wystąpienia poważnych schorzeń, takich jak udary i choroby serca.

Jednym z czynników wpływających na poziom cholesterolu jest niewątpliwie dieta. Spożywanie zbyt dużej ilości tłustych potraw podnosi poziom cholesterolu, podobnie jak niewystarczająca aktywność fizyczna oraz palenie papierosów.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Ekspert ds. żywienia Harry Griffiths w wyjaśnił w rozmowie z serwisem express.co.uk, że do redukcji zbyt wysokiego cholesterolu może przyczynić się spożywanie nawet niewielkich ilości soku z granatu.

- Sok z granatów zawiera katechiny, które mają właściwości przeciwutleniające i zmniejszające wchłanianie cholesterolu. Ponadto ogranicza uszkodzenia naczyń krwionośnych i pomaga redukować gromadzenie się płytki miażdżycowej w tętnicach. Najlepsze efekty przynosi spożywanie szklanki soku z granatu dwa razy w tygodniu – tłumaczy Griffiths.

Potwierdzają to badania opublikowane w ''Journal of Medicinal Food'' w 2021 roku. W badaniach wzięło udział 24 pacjentów, których podzielono na dwie grupy – jedna spożywała 300 ml soku z granatów dziennie przez dwa tygodnie, a druga nie.

"Sok z granatów może pozytywnie wpływać na pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi ze względu na wysoką zawartość polifenoli" – czytamy w badaniu.

"Celem tego badania była ocena wpływu dwutygodniowego spożycia dietetycznych dawek soku z granatu na ciśnienie krwi, metabolizm lipidów i markery stresu oksydacyjnego u pacjentów z nadwagą i dyslipidemią (zaburzeniami lipidowymi) " – piszą naukowcy.

Dwudziestu czterech pacjentów (ośmiu mężczyzn i szesnaście kobiet), w wieku 40–60 lat, z ustaloną nadwagą i dyslipidemią, zostało losowo przydzielonych do grupy interwencyjnej, która spożywała 300 ml soku dziennie przez dwa tygodnie oraz do grupy kontrolnej.

Ci, którzy pili sok z granatów, mieli niższe ciśnienie krwi i lipoproteiny o niskiej gęstości.

"Po dwóch tygodniach spożywania soku grupa interwencyjna miała znacznie niższe rozkurczowe ciśnienie krwi, cholesterol lipoprotein o niskiej gęstości, aminotransferazę i aktywność peroksydazy glutationowej" – czytamy w badaniach.

Naukowcy podsumowują, że nawet krótkotrwałe spożywanie niewielkich dawek soku z granatu korzystanie wpływa na metabolizm lipidów u pacjentów z nadwagą i dyslipidemią.

Największym minusem badań była jednak mała liczba uczestników.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze