Pij dwa razy w tygodniu. Tak obniżysz poziom złego cholesterolu
Sok z owoców granatu jest źródłem przeciwutleniaczy oraz witamin C, E, B i A. Naukowcy twierdzą, że redukuje także poziom tzw. złego cholesterolu LDL.
1. Sok z granatu na wysoki cholesterol
Cholesterol, który gromadzi się w naczyniach krwionośnych, może być bardzo niebezpieczny i prowadzić do zatorów. Może zwiększać ryzyko wystąpienia poważnych schorzeń, takich jak udary i choroby serca.
Jednym z czynników wpływających na poziom cholesterolu jest niewątpliwie dieta. Spożywanie zbyt dużej ilości tłustych potraw podnosi poziom cholesterolu, podobnie jak niewystarczająca aktywność fizyczna oraz palenie papierosów.
Ekspert ds. żywienia Harry Griffiths w wyjaśnił w rozmowie z serwisem express.co.uk, że do redukcji zbyt wysokiego cholesterolu może przyczynić się spożywanie nawet niewielkich ilości soku z granatu.
- Sok z granatów zawiera katechiny, które mają właściwości przeciwutleniające i zmniejszające wchłanianie cholesterolu. Ponadto ogranicza uszkodzenia naczyń krwionośnych i pomaga redukować gromadzenie się płytki miażdżycowej w tętnicach. Najlepsze efekty przynosi spożywanie szklanki soku z granatu dwa razy w tygodniu – tłumaczy Griffiths.
Potwierdzają to badania opublikowane w ''Journal of Medicinal Food'' w 2021 roku. W badaniach wzięło udział 24 pacjentów, których podzielono na dwie grupy – jedna spożywała 300 ml soku z granatów dziennie przez dwa tygodnie, a druga nie.
"Sok z granatów może pozytywnie wpływać na pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi ze względu na wysoką zawartość polifenoli" – czytamy w badaniu.
"Celem tego badania była ocena wpływu dwutygodniowego spożycia dietetycznych dawek soku z granatu na ciśnienie krwi, metabolizm lipidów i markery stresu oksydacyjnego u pacjentów z nadwagą i dyslipidemią (zaburzeniami lipidowymi) " – piszą naukowcy.
Dwudziestu czterech pacjentów (ośmiu mężczyzn i szesnaście kobiet), w wieku 40–60 lat, z ustaloną nadwagą i dyslipidemią, zostało losowo przydzielonych do grupy interwencyjnej, która spożywała 300 ml soku dziennie przez dwa tygodnie oraz do grupy kontrolnej.
Ci, którzy pili sok z granatów, mieli niższe ciśnienie krwi i lipoproteiny o niskiej gęstości.
"Po dwóch tygodniach spożywania soku grupa interwencyjna miała znacznie niższe rozkurczowe ciśnienie krwi, cholesterol lipoprotein o niskiej gęstości, aminotransferazę i aktywność peroksydazy glutationowej" – czytamy w badaniach.
Naukowcy podsumowują, że nawet krótkotrwałe spożywanie niewielkich dawek soku z granatu korzystanie wpływa na metabolizm lipidów u pacjentów z nadwagą i dyslipidemią.
Największym minusem badań była jednak mała liczba uczestników.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl