Placek z warzywami
Wegański placek warzywny jest stałym elementem kuchni osób, które wystrzegają się mięsa i produktów mięsnych. Jednocześnie może stanowić ciekawe urozmaicenie tradycyjnej kuchni. Gdy brakuje ci pomysłu na obiad lub kolację, powinnaś sięgnąć do przepisu na placek z warzywami i zaskoczyć swoich domowników zupełnie nowym smakiem.
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 dymki ze szczypiorem,
- 2 garście szpinaku,
- pół białej części pora,
- mała czerwona papryka,
- szklanka mąki,
- ząbek czosnku,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- pół szklanki wody gazowanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka sody,
- przyprawy do smaku – tymianek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Podsmaż pokrojony ząbek czosnku na oliwie. Dodaj pokrojoną w plastry dymkę, potem por i seler (także w plasterkach). Paprykę rozdrobnij na kostkę, podsmaż, następnie dodaj posiekany szpinak. Smaż przez kilka minut, dodając przyprawy (oprócz soli). Dolej wody i przykryj pokrywką, żeby wszystko się poddusiło. Na koniec dosól. Do wystudzonych warzyw dodaj olej i wodę gazowaną. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszaj wszystko energicznie widelcem. Natłuść formę, wlej ciasto do naczynia i wstaw do kuchenki mikrofalowej lub upiecz w piekarniku (20 minut w temperaturze 180°C), dla wytrwałych – na patelni grillowej.