Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie, zastosowanie, przepisy

Płatki orkiszowe produkuje się ze zmiażdżonych ziaren orkiszu. W płatkach orkiszowych znajdziemy dużo witamin i składników mineralnych. Co ważne płatki orkiszowe mogą posłużyć do wzmocnienia organizmu, gdy jesteśmy po chorobie. Dania zawierające płatki orkiszowe nie muszą być bardzo wyszukane. Wystarczy przygotować sobie na śniadanie pożywne płatki orkiszowe na wodzie, aby dobrze zacząć dzień i dostarczyć odpowiednią dawkę energii.

Płatki orkiszowe  - właściwości, kalorie, zastosowanie, przepisyPłatki orkiszowe - właściwości, kalorie, zastosowanie, przepisy

Właściwości płatków orkiszowych

Płatki orkiszowe są znane ze swojego dobroczynnego wpływu na organizm człowieka. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych można je stosować dla wzmocnienia odporności lub w okresie rekonwalescencji.

Płatki orkiszowe przyśpieszają regenerację komórek, a także poprawiają kondycję skóry i paznokci. Gluten zawarty w płatkach orkiszowych jest dość dobrze tolerowany przez osoby, które normalnie muszą wykluczyć ten składnik ze swojej diety.

Płatki orkiszowe to źródło:

Jakie płatki wybrać?

  • białka,
  • błonnika,
  • żelaza,
  • wapnia,
  • magnezu,
  • fosforu,
  • potasu,
  • selenu,
  • witamin z grupy B,
  • witaminy PP,
  • witaminy E,
  • witaminy A.
Płatki orkiszowe to zmiażdżone ziarna orkiszu
Płatki orkiszowe to zmiażdżone ziarna orkiszu © 123rf

Po płatki orkiszowe powinny sięgać osoby chore na serce oraz zmagające się z cukrzycą. Co ważne płatki orkiszowe obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Ile kalorii zawiera 100 g płatków?

100 g płatków orkiszowych to ok. 323 kalorie. Płatki orkiszowe zawierają sporo węglowodanów i tłuszczy.

Wskazania do stosowania.

Składnikiem płatków orkiszowych jest rodanit. Jest to składnik biologicznie czynny, który można również znaleźć np. w mleku matki.

Jest to naturalny antybiotyk, który ma istotne właściwości antybakteryjne. Dlatego dieta bogata w orkisz chroni po części przed powszechnymi i częstymi obecnie infekcjami wirusowymi.

Płatki orkiszowe są również popularnym składnikiem śniadania. Śniadanie na bazie płatków orkiszowych jest proste, szybkie i bardzo pożywne. Daje również duże pole możliwości, ponieważ płatki orkiszowe można komponować z różnymi składnikami według własnego uznania.

Szybki przepis na zdrowe płatki orkiszowe

Płatki orkiszowe cechuje bardzo charakterystyczny orzechowy aromat, dlatego bardzo dobrym pomysłem jest, aby przygotować z nich słodkie, ale zdrowe i pożywne śniadanie.

Do przygotowania takiego śniadania potrzebujemy oczywiście płatków orkiszowych (ok. szklanki), łyżeczki rodzynek, owoców jagóg goji, żurawiny oraz odrobiny miodu gryczanego i oczywiście wody, na której ugotujemy płatki orkiszowe.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Płatki orkiszowe należy zalać w garnku zimną wodą ok. 1,5 cm powyżej poziomu płatków. Należy uważać, ponieważ płatki orkiszowe wchłoną wodę i możliwe, że będzie trzeba jej dolać pod koniec gotowania.

Płatki gotujemy 15 min. Po upływie tego czasu należy wyłączyć palnik. Nie ściągamy z niego jednak garnka z ugotowanymi płatkami orkiszowymi. Dodajemy natomiast rodzynki, owoce goji, żurawinę i miód.

Mieszamy i zostawiamy na jeszcze chwile, aby uwolnić aromaty i smaki suszonych owoców w temperaturze. Po tym czasie śniadanie jest gotowe.

W przypadku takiego śniadania nuda i jednostajność nam nie grozi. Bakalie towarzyszące płatkom orkiszowym możemy dowolnie wymieniać i dopasować składniki do naszych kubków smakowych. Płatki orkiszowe można również podawać np. ze świeżymi owocami i jogurtem.

Źródła

  1. party.pl
  2. dbam-o-siebie.pl
  3. glamki.se.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka