Płoć – wygląd, występowanie i przepisy

Płoć to niewielka ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych, jedna z najczęściej spotykanych w wodach słodkich i słonawych. Ryba ta występuje niemal w całej Europie i w części obszaru Azji. Jak wygląda i jak żyje popularna płotka? Czy sprawdza się w kuchni? Jak ją jesć?

Płoć to ryba występująca w wodach słodkich i słonych.Płoć to ryba występująca w wodach słodkich i słonych.
Źródło zdjęć: © adobestock

Co to jest płoć?

Płoć lub płotka (Rutilus rutilus) to gatunek ryby z rodziny karpiowatych (Cyprinidae). Dawniej była nazywana wandrówką, srebrzatką oraz ramiennicą. Systematyka płoci przedstawia się następująco:

Domena - eukarionty Królestwo - zwierzęta Typ - strunowce Podtyp - kręgowce Gromada - promieniopłetwe Rząd - karpiokształtne Rodzina - karpiowate Rodzaj - Rutilus Gatunek - płoć

Płocie odżywiają się pokarmem roślinnym i zwierzęcym: narybek planktonem skorupiakowym na płyciznach, starsze ryby zjadają skorupiaki, mniejsze larwy owadów oraz glony i rośliny. Następnie (przy długości około 20 cm) ryba zaczyna odżywiać się mięczakami, głównie racicznicami.

Płoć – występowanie

W Polsce płoć występuje we wszystkich wodach słodkich: w rzekach, jeziorach i stawach (poza potokami górskimi) oraz wodach przybrzeżnych Bałtyku. Spotyka się ją w całej Europie, z wyjątkiem Półwyspu Iberyjskiego, zlewiska Adriatyku, Grecji oraz północnej Skandynawii.

Płotka jest rybą żyjąca w stadzie, poławianą przez wędkarzy na spławik i grunt. W niektórych regionach ma dość duże znaczenie gospodarcze. To gatunek, który w Polsce nie posiada okresu ochronnego i zwykle wymiaru ochronnego (w niektórych okręgach Polskiego Związku Wędkarskiego ustalono go na 15 cm).

Jak wygląda płoć?

Rutilus rutilus żyją w stadach, żerują gromadnie. Są płochliwe i bardzo ostrożne. Osiągają od 30 do 40, maksymalnie 50 cm długości. Ważą od 0,5 do 2 kg. Zdarzają się jednak osobniki większe. W 1963 roku złowiono płoć o długości 53 cm i wadze 2,20 kg, co stanowi rekord Polski.

Płoć ma dość krótkie ciało, wysoko wygrzbiecone, bocznie spłaszczone i wrzecionowate. Jej grzbiet jest ciemnobrązowy lub szaroczarny z niebieskawym lub zielonkawym połyskiem, boki jasnosrebrzyste, a brzuch biały. Ciało płocie pokrywa duża ilość okrągłych łusek.

Głowa płotki jest krótka, a szczęka nieco wysunięta. Jej otwór gębowy jest dość mały, a zęby gardłowe ustawione w jednym szeregu. Zarówno płetwa ogonowa, jak i grzbietowa są szare z charakterystycznym czerwonym odcieniem. Tęczówka oka czerwona.

Płoć jest podobna do wzdręgi i jazia. Jak najłatwiej je rozpoznać? Okazuje się, że nie jest to proste, zwłaszcza że im starsze są płotki, tym bardziej wyglądem przypominają wzdręgi. Stają się szersze, a ich łuski ciemniejsze. Powiększa im się również grzbiet.

Kwestia wzdręga a płoć jest łatwiejsza do rozstrzygnięcia w przypadku małych ryb. Doświadczeni wędkarze proponują rozpoznawanie ich poprzez barwę i kształt ciała, a także układ płetw, kształt pyszczka i kolor tęczówki. I tak:

  • wzdręgi są nieco szersze i posiadają łuski, które wpadają w złoto,
  • wzdręga posiada płetwę grzbietową, która jest lekko przesunięta ku tylnej części grzbietu względem płetw brzusznych,
  • wzdręga, ponieważ jest przyzwyczajona do pobierania pokarmu z tafli wody, ma wargi skierowane ku górze, a jej otwór gębowy większy i wysunięty,
  • u wzdręgi obserwuje się tzw. kil, czyli zwężenie ciała, wyczuwalne i widoczne,
  • wzdręga ma żołtopomarańczową barwę tęczówki.

Płoć - przepisy

Płotka jest chętnie poławiana przez wędkarzy na spławik i grunt z uwagi na mięso: białe, chude, delikatne, bardzo smaczne. Warto je jeść, ponieważ dostarcza wielu cennych substancji odżywczych (to np. kwasy omega-3). Wprawdzie mięso jest ościste, jednak ości dają się łatwo usunąć. Rybę można również kupić. Na rynku dostępne są zarówno tuszki, jak i filety.

Co zrobić z płotek?

Ryba najczęściej jest pieczona, smażona, duszona lub gotowana. Nie zaleca się wędzenia i grillowania płoci, ponieważ wówczas staje się sucha i mniej smaczna. Wspaniale smakuje płoć smażona w zalewie octowej. Warto też eksperymentować i znaleźć swój przepis na płoć z piekarnika (z solą, w folii, w ziołach). Można ją też usmażyć.

Jak smażyć płoć? Wystarczy ryby oczyścić, wypatroszyć, umyć, następnie posypać solą oraz pieprzem i odstawić na kilkadziesiąt minut. Kolejnym krokiem jest obtoczenie ich w jajku i bułce tartej lub wyłącznie w mące.

Płotki smaży się na mocno rozgrzanym oleju. Podaje się je skropione sokiem z cytryny. Ponieważ mięso płoci ma charakterystyczny zapach i posmak mułu, by się go pozbyć, można obłożyć rybę plasterkami cebuli i marynować przez kilka godzin w lodówce.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka