Poczuj lato! Zdrowe i dietetyczne koktajle z mango
Nadchodzi lato ! Dla ochłody warto sięgnąć po zdrowe koktajle owocowe ! Tym razem polecamy koktajle w roli głównej z mango. Mango nie tylko jest pyszne ale również zdrowe. Posiada wiele przeciwutleniaczy, m.in. kwercetynę i pomaga utrzymywać odpowiedni poziom cholesterolu. Mango ma wysoki poziom witaminy C i jest bogatym źródłem potasu. Ma również wiele witamin i składników odżywczych, które dają organizmowi uczucie sytości – dlatego polecane jest przy dietach.
Zobacz też: “Świat wiruje, na nic nie masz siły, język się plącze”. Redaktorka WP opowiada o życiu z cukrzycą
Maliny i mango
Lekko słodki i pełen świeżych malin, mango i mięty. Łatwy do wykonania , a jeszcze łatwiejszy do wypicia!
Składniki:
*w wersji alkoholowej możesz dodać 1 butelkę półsłodkiego białego wina
Sposób przygotowania: Dodaj wszystkie składniki, z wyjątkiem wody i zamieszaj. Wodę wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem do wcześniej przygotowanego drinka dodawaj 1/3 szklanki zimnej wody.
Zobacz też: Brała udział w ultramaratonie. Nie myślała, że zakończy się tragicznie
Tonik z mango
Składniki:
Przygotowanie: Puree z mango odstawić do lodówki, na około 2 godziny. Maliny również zblendować na mus. Przed podaniem wlać do szklanki ¾ szklanki puree z mango. Następnie wlać ½ szklanki schłodzonej wody i ¾ szklanki toniku. Na wierzch dodać łyżkę musu z malin.
Zobacz też: Śmiertelnie niebezpieczny drink. Wypalił dziurę w brzuchu mężczyzny
Truskawki z mango
Składniki:
- 2 szklanki mrożonych truskawek
- 1 mango, obrane i pokrojone na kawałki
- 2 szklanki kostek lodu
- ½ szklanki wody gazowanej schłodzonej szklanka soku grejpfrutowego
- sok z 2 limonek
- 2 łyżki stewii bądź ksylitolu
- szczyptę soli
Przygotowanie: W mikserze , połączyć truskawki, mango, lód, sok z limonki i sok z grejpfruta i wodę. Blendować aż będzie gładkie. Połącz cukier i sól – mieszając je razem widelcem, dodaj odrobinę wody. Taką mieszanką możesz obkleić szklankę wokół krawędzi. Namocz krawędź szklanki i zanurz ją w mieszanie soli i cukru.
Mango z imbirem
Składniki:
- 1 mango ¾ szklanki drobno startego imbiru
- 2/3 filiżanki syropu z agawy
- 1 szklanka wody
- garść mięty
- lód
- sok z 2 limonek
- 1 szklanka toniku
*w wersji alkoholowej możesz dodać rum
Przygotowanie: Blendujemy jedno posiekane w kostkę mango, miętę i drobno starty imbir - do konsystencji puree . Następnie do garnka wlewamy syrop z agawy, tonik i wodę. Chwilę podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Następnie dodać sok wyciskany z limonki i ostudzić . Do szklanki na dno wrzucić kostki lodu, dodać przygotowany syrop i zalać puree z mango, imbiru i mięty.
Zobacz też: Spożywanie grozi śmiercią. Stosowana w kuchni
Mango i kokos
Nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż tropikalny koktajl z mango i kokosa.
Składniki:
- 1 duże świeże mango
- 2 łyżki stewii lub ksylitolu
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- ¾ szklanki mleka kokosowego
*w wersji alkoholowej możesz dodać rum kokosowy krem kokosowy: 2 łyżki śmietany kremówki, 1 łyżeczka rumu kokosowego, 1 łyżeczka mleka kokosowego, 1 łyżeczka stewii lub ksylitolu
Przygotowanie: Obierz mango i oddziel od pestki. Pokrój na cienkie kawałki, posyp stewią i odstaw do lodówki na min. 30min. Schłodzone mango połącz z mlekiem kokosowym i sokiem wyciśniętym z limonki. Zblenduj, aż mieszanka będzie gładka. Polewa z kremu kokosowego: ubij śmietankę, dodaj stewię, rum kokosowy i mleko kokosowego. Razem utrzyj na puszystą masę. Udekoruj plasterkiem świeżego mango.
Zobacz też: Słodycze jak papierosy. Tego chcą eksperci
Mango i winogron
Musujący sorbet z mango z dodatkiem winogrona! Pycha
Składniki:
- 1 mango
- sok z 1 limonki
- sok winogronowy
- woda gazowana
- 0,5kg winogrona
Przygotowanie: Mango obrać i oddzielić od pestek. Zblendować na gładką masę, dodać sok z limonki, wodę i sok winogronowy. Winogorna pokroić na drobne kawałki i posypać po wierzchu.
Zobacz też: Fala upałów. Co się dzieje z naszym ciałem?