Pod żadnym pozorem nie smaż na tym oleju. Najgorszy wybór

Jeszcze nie tak dawno temu olej słonecznikowy był jednym z najpopularniejszych tłuszczy do smażenia. Dziś jednak wiemy, że wysokie temperatury mu nie służą. Spożywanie go może być zdrowe, ale pod pewnymi warunkami.

Zdrowy, ale tylko w tej postaci. Pod żadnym pozorem nie smaż na tym olejuZdrowy, ale tylko w tej postaci. Pod żadnym pozorem nie smaż na tym oleju
Źródło zdjęć: © Getty Images

Nie do smażenia

Niekwestionowaną zaletą oleju słonecznikowego jest przystępna cena i powszechna dostępność. Wiele osób wciąż wykorzystuje go podczas gotowania, okazuje się jednak, że lepiej tego nie robić.

Podczas obróbki termicznej powstają szkodliwe dla zdrowia związki. Punkt dymienia wynosi ok. 100°C, wielonienasycone kwasy tłuszczowe ulegają rozpadowi na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe.

Prościej mówiąc, smażenie na oleju słonecznikowym nie jest zdrowe, a w niektórych przypadkach może okazać się niebezpieczne. W wysokich temperaturach traci także wszystkie wartości odżywcze.

Wciąż używamy go do smażenia. Nie wolno tego robić

Prof. Martin Grootveld wraz z zespołem z Uniwersytetu De Montfort w Leicester w Wielkiej Brytanii odkrył, że olej słonecznikowy jest źródłem aldehydu o kancerogennych właściwościach.

Spożywaj w tej formie

Choć dotychczasowe informacje nie zachęcają do spożywania oleju słonecznikowego, jego obecność w diecie może przynieść wiele korzyści pod warunkiem, że nie zostanie poddany obróbce termicznej.

Nierafinowany produkt zawiera kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na zdrowie serca - obniżają stężenie cholesterolu, poprawiają profil lipidowy i zapobiegają chorobom układu krążenia.

Wystarczy jedna łyżka, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na omega-6, nie należy jednak przesadzać. W nadmiarze te kwasy tłuszczowe mogą nasilać stany zapalne i dolegliwości spowodowane istniejącymi chorobami.

W oleju słonecznikowym można znaleźć też mnóstwo witaminy E, która wspiera układ odpornościowy i dba o zdrowie skóry, włosów oraz paznokci. To także naturalny emolient.

Choć to doskonały dodatek do sałatek, gotowanych dań, sosów, ryb, a nawet zup, sprawdzi się też zewnętrznie. Posmaruj nim skórę, by złagodzić podrażnienia i stany zapalne.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka