Podnosi cukier we krwi. Chyba, że znasz ten trik

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym szybko zwiększają poziom glukozy, co może prowadzić do nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. Warto więc uważać na to, co znajduje się w naszym codziennym jadłospisie. Do skoków cukru mogą przyczynić się również niektóre warzywa. Wiele jednak zależy od tego, w jaki sposób zdecydujemy się je przygotować.

Te warzywa podnoszą cukier. Zwróć uwagę na sposów, w jaki je przygotowujeszTe warzywa podnoszą cukier. Zwróć uwagę na sposów, w jaki je przygotowujesz
Źródło zdjęć: © Getty Images

Indeks glikemiczny warzyw

Warzywa o wysokim indeksie glikemicznym mogą być zdrową częścią zrównoważonej diety, jeśli są przygotowywane i łączone w sposób, który pomaga kontrolować ich wpływ na poziom cukru we krwi. Na jakie warzywa powinniśmy zwracać pod tym kątem uwagę? Oto pięć z nich.

Ziemniaki

Ziemniaki są często krytykowane za swój wysoki indeks glikemiczny (IG), ale nie oznacza to, że nie powinniśmy ich spożywać. Sposób, w jaki je przygotowujemy ma w tym przypadku ogromne znaczenie.

Gotowanie i studzenie ziemniaków przed spożyciem jest jedną z metod, która indeks glikemiczny obniża. Proces ten sprzyja bowiem formowaniu się tzw. skrobi opornej, która nie jest trawiona w górnych częściach przewodu pokarmowego, co oznacza, że ma mniejszy wpływ na poziom glukozy we krwi.

Grejpfruty i jabłka przeciwdziałają zanikom pamięci na starość. Twój mózg ci podziękuje

Bataty

Chociaż bataty są często uważane za zdrowszą alternatywę dla ziemniaków, to ich indeks glikemiczny jest niższy wtedy, kiedy gotuje się je na parze. Pieczenie natomiast go zwiększa, co jest związane z procesem rozkładu skrobi pod wpływem wysokiej temperatury.

Seler korzeniowy

Aby uniknąć spożywania selera korzeniowego z wysokim indeksem glikemicznym, należy po prostu jeść go na surowo lub po zblanszowaniu. W takiej wersji warzywo zachowuje większość swoich składników odżywczych i ma niższy indeks glikemiczny niż jego ugotowana wersja.

Dynia

Aby obniżyć indeks glikemiczny dyni, który niezależnie od metody gotowania plasuje się między średnim a wysokim, zaleca się gotowanie jej na parze lub duszenie. Warto również spożywać dynię z dodatkiem cynamonu - przyprawy, która doskonale się z nią komponuje, a przy okazji pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi.

Marchew

Surowa marchew ma niższy indeks glikemiczny niż gotowana. Jeśli jednak wolisz gotowaną marchew, dodaj do niej zdrowe tłuszcze - np. oliwę z oliwek.

Zasada dla wszystkich warzyw z wysokim indeksem glikemicznym

Pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi może dodanie do posiłku białka i tłuszczu, które spowalniają proces trawienia, co prowadzi do bardziej stopniowego wchłaniania cukrów.

Posypanie ugotowanych na parze batatów nasionami chia lub skropienie marchewki oliwą z oliwek jest prostym, ale skutecznym sposobem na zwiększenie wartości odżywczej posiłku i jednoczesne kontrolowanie glikemii.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka