Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Wysoki indeks glikemiczny mają przede wszystkim produkty wysoko przetworzone. Po ich spożyciu bardzo szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi, co sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej w organizmie.

Produkty o wysokim IG zwiększają ryzyko nadwagi i otyłościProdukty o wysokim IG zwiększają ryzyko nadwagi i otyłości

Indeks glikemiczny produktów

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są przeciwwskazane dla osób z cukrzycą oraz w trakcie odchudzania.

Indeks glikemiczny (IG) produktów spożywczych określa czas wzrostu poziomu glukozy we krwi w ciągu 2 godzin po spożyciu porcji danego produktu, która dostarcza 50 g przyswajalnych węglowodanów oraz spożyciu równoważnej ilości glukozy.

Indeks glikemiczny dla glukozy wynosi 100.

Ciekawostki o grejpfrucie

Wartość indeksu glikemicznego produktu zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w produkcie. To one warunkują tempo wchłaniania i odpowiedź glikemiczną organizmu.

Na podstawie wpływu produktów na stężenie glukozy we krwi została sklasyfikowana żywność zawierająca węglowodany.

Produkty, których IG jest niższy niż 50, są produktami o niskim IG, natomiast te, których IG mieści się w zakresie 55-70, mają średni IG. Jeśli IG jest wyższy niż 70, produkt zalicza się do grupy o wysokim indeksie glikemicznym.

Wartość indeksu glikemicznego produktu zależy od wielu czynników:

  • stopnia dojrzałości owoców, warzyw,
  • metod przetwarzania produktu,
  • tempa spożycia produktu,
  • pory dnia, w której został spożyty,
  • innych produktów obecnych w potrawie.

Warto sprawdzić indeks glikemiczny pokarmu przed jego spożyciem.

Dieta o wysokim IG

Dieta o wysokim indeksie glikemicznym jest szkodliwa dla zdrowia, przyczynia się bowiem do wystąpienia niebezpiecznych schorzeń.

Wiele badań epidemiologicznych wykazało, że dieta o wysokim IG prowadzi do insulinooporności komórek, która jest bezpośrednią przyczyną cukrzycy typu 2. Wysoki IG diety jest również czynnikiem rozwoju chorób układu krążenia, w tym choroby niedokrwiennej serca oraz miażdżycy.

Wysoki indeks diety przyczynia się również do wzrostu stężenia we krwi białka C-reaktywnego (CRP), które wywołuje stany zapalne w organizmie.

W licznych badaniach wykazano, że wysoki indeks glikemiczny produktów zwiększa też ryzyko występowania schorzeń, których podstawą jest wytwarzanie wolnych rodników uszkadzających tkanki.

Wysokie stężenie glukozy we krwi przyspiesza proces starzenia się organizmu, gdyż elementy komórkowe – białka – ulegają procesowi glikacji, w wyniku czego zmieniają się ich właściwości biologiczne, stają się odporne na degradację, a zarazem mniej elastyczne.

Kolagen jest mniej sprężysty i zmniejsza się jego gęstość oraz odporność na rozciąganie.

Osoby chorujące na cukrzycę oraz osoby odchudzające się powinny unikać spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Dzięki temu nie będą występowały wahania cukru we krwi, a także szybkie uczucie głodu w niedługim okresie po spożyciu pokarmu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka