Produkty, które podnoszą poziom trójglicerydów we krwi
1 z 7Trójglicerydy i ich rola w organizmie
Trójglicerydy są to tłuszcze, które naturalnie występują w naszym organizmie. Mogą być dostarczane z pokarmem, który spożywamy. Ciało człowieka potrafi samodzielnie wyprodukować małą ilość trójglicerydów podczas metabolizmu węglowodanów i kwasów tłuszczowych.
Są źródłem energii i magazynują jej nadwyżkę w tkance tłuszczowej. W zdrowej diecie powinny stanowić maksymalnie 30 proc. całej energii, którą dostarczamy naszemu organizmowi w ciągu dnia. Nadmiar trójglicerydów grozi zawałem serca i udarem mózgu. Może powodować zapalenie trzustki, zwiększa ryzyko miażdżycy. Prowadzi do otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia.
Odpowiednie stężenie trójglicerydów to mniej niż 150 mg/dl (1,69 mmol/l). Jeśli przekraczasz te normy, powinieneś zmienić swoją dietę.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wysoki cholesterol gwarantowany. Wszystko przez popularny produkt