Pogromca raka i cholesterolu. Ale uważaj, może stać się trucizną

Między sierpniem a październikiem trwa sezon na bakłażana. Choć bliższa nam jest cukinia, to i oberżyna coraz częściej gości na polskim stole. Nic dziwnego, bo to świetnie znane z kuchni śródziemnomorskiej warzywo jest niedrogie, zdrowe, a przy tym pyszne. Pod jednym warunkiem.

Trwa sezon na gruszkę miłosną. Wyjątkowo smaczne warzywo może stać się truciznąTrwa sezon na gruszkę miłosną. Wyjątkowo smaczne warzywo może stać się trucizną
Źródło zdjęć: © Getty Images

Takich bakłażanów nie jedz nigdy

Psianka podłużna, bakłażan i oberżyna to najczęściej używane nazwy dla tego przedstawiciela psiankowatych. To niezwykłe warzywo ma jednak także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiste, bałtarzan i bakman.

Świetnie znany Włochom, Grekom czy Hiszpanom, występuje również w kuchni arabskiej, ale od kilku lat także Polacy zajadają się bakłażanem. Właśnie trwa sezon na oberżynę, więc bez problemu można ją kupić na lokalnych bazarach czy w marketach i dyskontach. Przy zakupie jednak należy kierować się jedną zasadą: wybierajmy bakłażany dojrzałe i pod żadnym pozorem nie jedzmy surowych czy niedogotowanych bakmanów.

W przeciwieństwie do cukinii oberżyna wymaga obróbki termicznej, która neutralizuje solaninę. To toksyczny glikoalkaloid w dużej mierze obecny w pędach roślin psiankowatych. Właśnie z tego powodu nie należy jeść ziemniaków, które kiełkują. Największe ilości toksyny znajdują się w niedojrzałych bakłażanach, choć nie tylko. Dlatego warzywo to należy upiec, ugotować bądź usmażyć przed spożyciem.

Ogranicz mięso podczas upałów

Nie należy jeść surowego czy niedojrzałego bakłażana
Nie należy jeść surowego czy niedojrzałego bakłażana © Pixabay

Duża ilość solaniny może prowadzić do zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Zatrucia solaniną, choć zdarzają się bardzo rzadko, są też niezwykle groźne.

O zatruciu świadczą symptomy takie jak:

  • kolka,

  • nudności i wymioty,

  • biegunka,

  • depresja ośrodkowego układu nerwowego,

  • drgawki,

  • śpiączka,

  • obwodowa niewydolność krążenia.

Warto jeść bakłażany. Oto powody

Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, by grillowany bakłażan czy oberżyna w warzywnym leczo zagościły w naszym letnim i jesiennym menu. To bogate w cenny błonnik, witaminy i minerały warzywo jest jednocześnie niskokaloryczne. Jego największą wartością są antyoksydanty, w szczególności antocyjany, które nadają oberżynie głęboki kolor. To właśnie one chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Niektóre badania wskazują, że włączenie bakłażanów do diety może wpływać na obniżenie cholesterolu LDL i trójglicerydów, a także poprawiać funkcje serca i zmniejszać ryzyko zawału serca. Naukowcy dowiedli także, że bakłażany głównie za sprawą antocyjanów, ale także błonnika, mogą wpływać na normalizowanie poziomu glukozy we krwi.

Badacze na łamach "Planta Medica" przekonują również, że glikozyd zwany solasodyną (SRG) może prowadzić do śmierci komórek nowotworowych w raku skóry.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka