Pogromca raka jelita grubego. Lekarz potwierdza, że obniża ryzyko choroby o kilkadziesiąt procent
Odpowiednie wybory żywieniowe mogą zmniejszyć ryzyko raka jelita o ponad 50 proc. Zdrowa, nieprzetworzona żywność, duża ilość warzyw i eliminacja cukru z diety to nie wszystko. Zdaniem lekarza w antyrakowej diecie nie może zabraknąć owoców.
1. Jak zapobiec rozwojowi raka jelita grubego?
Rak jelita grubego stanowi trzeci co do częstości nowotwór na świecie. Każdego roku zabija niemal 700 tys. osób. Badania wskazują, że ponad połowie przypadków można byłoby zapobiec dzięki modyfikacji czynników związanych ze stylem życia. To eliminacja szkodliwych używek jak papierosy czy alkohol, ograniczenie w diecie produktów wysokoprzetworzonych oraz czerwonego mięsa.
Z drugiej strony kluczowe jest zwiększenie w diecie udziału błonnika, odpowiednie nawodnienie, a także wprowadzenie do menu warzyw i owoców, które są źródłem witamin oraz antyoksydantów.
Dr Joseph Salhab, gastrolog, który w social mediach edukuje na temat zdrowia przewodu pokarmowego, zdradza, które z owoców powinny stać się codziennym elementem diety. W opublikowanym na TikToku wideo wskazuje, że niektóre mogą "zwalczyć raka jelita grubego".
2. Jedz codziennie. Te owoce to tajna broń na raka
Opierając się na wynikach badań, dr Salhab zachęca do jedzenia arbuza, który "może obniżać ryzyko raka jelita grubego o 26 proc." Arbuz podobnie jak pomidory jest źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który może hamować rozwój komórek nowotworowych. Ponadto składa się głównie z wody i zawiera błonnik, wspiera więc prawidłową pracę jelit i zapobiega zaleganiu w nich resztek.
@thestomachdoc Foods that can lower risk of colon cancer according to a large study - #healthyfoods #constipation #breakfast #probiotics #prebiotics #doctor #healthytips ♬ Stereo Love - instrumental
@stomachdoctor wskazuje, że w diecie nie powinno zabraknąć także owoców cytrusowych. Grejpfruty, pomarańcze czy cytryny "zmniejszają ryzyko zarówno raka żołądka, jak i jelita grubego". Jak tłumaczy w nagraniu lekarz, są źródłem witaminy C, która zwiększa liczebność dobroczynnych bakterii jelitowych.
Badania opublikowane na łamach "Frontiers in Immunology" wskazują, że mikrobiota jelitowa ma kluczowe znaczenie w kontekście raka. Jak się okazuje, u osób chorujących na nowotwór jelita grubego znacznie częściej notowane są zaburzenia mikrobioty jelitowej.
Kolejnym kluczowym owocem dla mikrobiomu są jabłka. Nie tylko zawierają witaminę C w pokaźnych ilościach, ale także szczególny rodzaj błonnika - pektyny. Stanowią one prebiotyk, czyli pokarm dla mikrobów zamieszkujących jelita. Gastrolog wyjaśnia, że jabłka mogą zmniejszać ryzyko nowotworowe nawet o jedną czwartą.
Ostatni cenny owoc to kiwi. Badania dowodzą, że mogą niwelować ryzyko uszkodzeń DNA, dodatkowo zapobiegają, a nawet leczą zaparcia. W ten sposób chronią jelita przed stanami zapalnymi, które mogą przyczyniać się do rozwoju choroby nowotworowej.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl