„Pokarm bogów”, czyli surowe kakao
Surowe ziarna kakaowca to esencja tego, co kochamy w czekoladzie. Są one bardzo bogate w wartościowe dla zdrowia substancje. Minimalizują ryzyko groźnych chorób, poprawiają nastrój i pozytywnie wpływają na stan serca.
1. Charakterystyka i pochodzenie kakao
Surowe kakao uzyskuje się z ziaren kakaowca, czyli drzewa rosnącego w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Jego pozytywne prozdrowotne właściwości były znane człowiekowi od tysięcy lat. Zyskało ono nawet miano „pokarmu bogów” ze względu na bogactwo cennych składników mineralnych. W Europie znalazło się dzięki Krzysztofowi Kolumbowi.
2. Korzyści płynące z ziarna kakaowca
Lista korzyści z ziaren kakaowca dla zdrowia jest długa. Największy plus to zawartość ogromnej ilości antyoksydantów. Substancje te chronią komórki organizmu przed wpływem wolnych rodników, które wywołują wiele groźnych dla życia chorób (m.in. nowotwory oraz choroby układu krążenia). Ziarna kakaowca mają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i aż trzy razy więcej niż zielona herbata.
Surowe kakao zawiera wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, chrom, cynk czy potas. Jednak ziarna kakaowca to przede wszystkim najbogatsze źródło magnezu. Pierwiastek ten jest bezcenny dla naszego organizmu, a my często cierpimy na jego niedobór. Magnez chroni serce, najważniejszy organ człowieka, oraz poprawia cyrkulację krwi. Ma duży wpływ na nasz umysł – zwiększa jego wydajność oraz łagodzi skutki stresu. Wykazuje również działanie antydepresyjne i naturalnie poprawia samopoczucie.
Czekolada uznawana jest za winną dodatkowych centymetrów w talii, jednak samo kakao zmniejsza apetyt i pozytywnie wpływa na trawienie.
Poza tym ziarna kakaowca są afrodyzjakiem, dzięki któremu zwiększa się ochota na seks. Zawierają również fenyloetyloaminę, powszechnie znaną jako chemiczny związek miłości. Substancja ta wydziela się w naszym mózgu w chwilach przyjemności oraz podniecenia seksualnego.
3. Czy czekolada jest zdrowsza od kakao?
Czekolada wytwarzana jest z ziaren kakaowca. Nie ma jednak aż tak dobrych właściwości dla naszego zdrowia. Dlaczego? Ziarna tracą swoje lecznicze korzyści w procesie produkcyjnym. Obróbka termiczna „zabija” witaminy i minerały, dlatego w gotowej czekoladzie jest ich bardzo mało w porównaniu z surowym kakao.
4. Korzyści płynące z jedzenia surowych ziaren kakaowca
Ziarna kakaowca mają gorzki smak, dlatego na początku mogą nam nie przypaść do gustu. W formie proszku można dodawać je do koktajli, owsianki, jogurtu. Mogą stanowić też przekąskę samą w sobie, ale można je również dorzucić do granoli.
Surowe kakao to superfood ze względu na bogactwo składników mineralnych i witamin, które są łatwo przyswajalne przez organizm. To produkt dla wszystkich miłośników czekolady, którzy chcą odżywiać się zdrowiej. Można je obecnie kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz przez internet.