Trwa ładowanie...

Pokazał śniadanie w polskim szpitalu. "Kucharzowi kciuka urwało"

Avatar placeholder
Krystyna Gwóźdź 20.03.2023 14:57
Fatalne posiłki w polskich szpitalach
Fatalne posiłki w polskich szpitalach (East News / Twitter)

Jedzenie podawane w polskich szpitalach od lat wzbudza kontrowersje. Pacjenci często dzielą się zdjęciami otrzymanych posiłków w sieci, nie szczędząc im słów krytyki. Ostatnio jedna z takich fotografii obiegła Twitter, wzbudzając niedowierzanie wśród internautów.

spis treści

1. Jedzenie w polskich szpitalach szokuje

W wielu polskich szpitalach standardy żywienia pozostawiają wiele do życzenia. W sieci nie brakuje na to potwierdzeń – pacjenci publikują fotografie otrzymanych posiłków, którym daleko do ideału.

Na talerzach zamiast zdrowych i pełnowartościowych posiłków widać zazwyczaj przetworzoną żywność, w tym: kiepskiej jakości wyroby mięsne, węglowodany proste w postaci białego chleba czy makaron, a także resztki warzyw.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Kilka dni temu jednym z takich zdjęć podzielił się Pan Rafał, który w ironiczny sposób opisał zaserwowane śniadanie.

"Dzisiejsze śniadanie w Polskim szpitalu. Padłem ze śmiechu jak to zobaczyłem. Kciuka kucharzowi urwało. A ta sałatka" – napisał w mediach internauta.

Faktycznie posiłek nie wygląda ani na zdrowy, ani jakościowy. Jego ilość też pozostawia wiele do życzenia. Oprócz skrawka sałaty, największą uwagę wzbudza kawałek mięsa - prawdopodobnie serdelka lub parówki, które w wielu przypadkach są niczym innym, jak masą mięsno-tłuszczową pozyskiwaną ze skórek, tłuszczu, chrząstek i ścięgien.

W masie mogą znajdować się także kości, czy pazurki odzwierzęce, których zazwyczaj się nie zjada. Przeciskane przez specjalne sita trafiają jednak do parówek, kiełbasek czy serdelków.

Warto dodać, że tego typu produkty cechują się obniżoną wartością odżywczą. W związku z tym, że są to rozdrobnione kawałki mięsa, są bardziej podatne na psucie. W tym celu wzmacnia się je różnymi środkami chemicznymi takimi jak np. konserwanty, aby wydłużyć termin przydatności.

Niestety, brak odpowiedniej ilości jedzenia oraz niedobór składników odżywczych może wpłynąć negatywnie na zdrowie pacjentów i proces rekonwalescencji. Istnieje wiele badań, które jasno dowodzą, że spożycie przetworzonego mięsa może wiązać się z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym otyłością, chorobami serca, a nawet nowotworem jelita grubego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze