Polacy kochają te ryby. Warto jeść nie tylko od święta

Choć do Wigilii jeszcze kilka tygodni, po niektóre świąteczne przysmaki warto sięgnąć już dzisiaj. By śledź trafił na stół, nie trzeba specjalnej okazji. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, dlatego warto je jeść jak najczęściej.

Jedz nie tylko w święta. Ryzyko chorób serca i miażdżycy spadaJedz nie tylko w święta. Ryzyko chorób serca i miażdżycy spada
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Smaczne i zdrowe

Regularne jedzenie śledzi może przynieść wiele zdrowotnych korzyści. Kluczowe znacznie ma tu ich zawartość. To bogate źródło wielu witamin i minerałów, niezwykle istotnych dla prawidłowej pracy całego organizmu.

Śledzie zawierają: kwasy omega-3, witaminy A, D, E, z grupy B, potas, żelazo, jod, cynk.

Co ciekawe, śledzie należą do tłustych ryb, ale mają mało kalorii. 100 gramów tej ryby dostarcza tylko 160 kalorii, przez co są świetnym wyborem żywieniowym dla osób, które dbają o linię lub zmagają się z nadprogramowymi kilogramami.

Śledzie są bardzo zdrowe
Śledzie są bardzo zdrowe © Getty Images

Co jeszcze może zdziałać ta popularna w Polsce ryba?

Niewątpliwą korzyścią jest też pomoc w regulacji ciśnienia i redukcji tzw. złego cholesterolu LDL. Efekt? Mniejsze ryzyko chorób serca i miażdżycy.

Wspierają mózg i jelita

Na takiej diecie skorzysta także wzrok, skóra, a także kości. Nie można pominąć pozytywnego wpływu na pamięć i koncentrację, gospodarkę hormonalną czy układ odpornościowy.

Dzięki zawartości kwasów omega-3, wspierają metabolizm, przez co pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej.

Dodatkową zaletą śledzi jest ich uniwersalność. Świetnie sprawdzą się solo, ale też składnik wielu sałatek czy dodatek do potraw.

By śledzie były smaczne, warto je wcześniej namoczyć w mleku. Ich smak będzie wtedy bardziej delikatny, a mięso bardziej kruche. Ponadto pozbędziemy się nadmiaru soli.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka