Problemy z żołądkiem to dopiero początek. Fatalne dla żołądka, zaburzają trawienie

Uwielbiane przez Polaków warzywa konserwowe nie są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać. Z pewnością nie zastąpią tych surowych, a ich nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia. Dlaczego tak się dzieje i na co trzeba uważać?

Warzywa kiszone są zdrowsze, niż konserwoweWarzywa kiszone są zdrowsze, niż konserwowe
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Konserwowe nie tak zdrowe

Sam proces konserwowania utrwala żywność, dzięki czemu dłużej nadaje się ona do jedzenia. Okres przydatności takich produktów to nawet kilka lat. Pewne ryzyko mogą jednak stwarzać opakowania, w których jest sprzedawana.

Jak wskazuje portal dietetycy.org.pl, wątpliwości może budzić aluminium i bisfenol A, które zawierają puszki, w których znajduje się konserwowa żywność.

Aluminium może zagrażać prawidłowemu funkcjonowaniu układów: krwionośnego, rozrodczego i nerwowego, a także przyczyniać się do chorób tarczycy i demencji.

Warzywa konserwowe nie są tak zdrowe, jak się wydaje
Warzywa konserwowe nie są tak zdrowe, jak się wydaje © Getty Images

Z kolei bisfenol A to związek, który może sprzyjać wielu poważnym dolegliwościom, w tym zaburzeniom w funkcjonowaniu układu hormonalnego, a nawet nowotworom.

Co prawda Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zapewnia, że te ilości są bezpieczne dla zdrowia, ale warto zwracać uwagę na produkty mocno kwaśne, słone, które bardziej oddziałują na opakowanie.

Konserwowa żywność nie jest obojętna dla zdrowia

Nie tylko sposób przygotowania, ale również skład marynat używanych do konserwacji może być szkodliwy dla zdrowia. Nadmiar octu spirytusowego, na bazie którego powstają, może podrażniać śluzówkę żołądka i zaburzać trawienie. U niektórych osób może powodować problemy z jelitami.

Powinny ich unikać szczególnie osoby, które już mają dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ocet może nasilić objawy związane z refluksem.

Na pewno bezpieczniejszą opcją będą domowe przetwory w słoikach. Do ich przygotowania świetnie nadają się m.in. ogórki, papryka, cukinia czy patisony. Znacznie lepszą alternatywą będzie też ocet jabłkowy.

Warto też mieć świadomość, że żywność konserwowa nie jest tak korzystna dla zdrowia jak kiszonki. Podczas procesu konserwacji wysoka temperatura niszczy korzystne drobnoustroje. Natomiast podczas kiszenia żywność przekształca się w naturalny probiotyk.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka