Polacy stosują na potęgę. W połączeniu z czosnkiem wykańcza wątrobę
Niezrównany w walce z przeziębieniem, chroni serce, obniża cholesterol, pomaga przy alergiach. A to tylko część jego zdrowotnych możliwości, za które jest ceniony od wieków. Choć może się to wydawać abstrakcją, czosnek w niektórych przypadkach szkodzi. Kto szczególnie powinien na niego uważać?
1. Czosnek - naturalny antybiotyk
Lista zdrowotnych właściwości czosnku jest bardzo długa. Poza cennymi witaminami (A, B1, B2, C i PP) i składnikami mineralnymi (potas, wapń, magnez), zawiera również allicynę, która posiada silne właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Czosnek pomaga też obniżyć tzw. zły cholesterol oraz ciśnienie krwi przez co chroni serce. Świetnie sprawdzi się także w walce z infekcjami grzybiczymi, a także alergiach i astmie. Zmniejsza też ryzyko zachorowania na nowotwory.
Trzeba na nią jednak uważać przy grypie i przeziębieniu, jeśli stosujemy paracetamol. Wchodzi on w niebezpieczną interakcję z allicyną, co może doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Dlatego podczas stosowania leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych z paracetamolem, nie powinno się jeść czosnku.
2. Kto powinien zrezygnować z czosnku?
Mimo niekwestionowanych właściwości zdrowotnych, w niektórych przypadkach czosnek może szkodzić. Ze względu na to, że rozrzedza krew, powinny z niego zrezygnować osoby, które przyjmują leki zawierające kwas acetylosalicylowy np. aspirynę lub leki przeciwzakrzepowe. Z tego powodu nie należy go jeść również przed planowaną operacją, bo mogą wystąpić silne krwawienia.
Nie jest też wskazany przy cukrzycy. Regularne spożywanie czosnku skutkuje obniżeniem poziomu cukru we krwi. Silny spadek może powodować nadmiar czosnku w połączeniu z lekami przeciwcukrzycowymi. W niektórych przypadkach może skończyć się hipoglikemią objawiającą się m.in. zawrotami głowy, wymiotami, osłabieniem, a nawet zaburzeniami widzenia.
Czosnku powinny unikać także osoby z niskim ciśnieniem krwi. Może u nich dojść do jeszcze większych spadków ciśnienia, a nawet utraty przytomności. Do podobnej reakcji może dojść u osób z nadciśnieniem ze względu na szkodliwą interakcję z lekiem Lizynopryl, stosowanym w leczeniu tej choroby.
Uważać powinno się także przy nadwrażliwym układzie pokarmowym, bo czosnek w dużych ilościach podrażnia śluzówkę żołądka i może wywołać m.in. bolesne skurcze i wzdęcia. Z kolei łączenie leków na problemy żołądkowo-jelitowe (np. nadkwasota, refluks) z czosnkiem może je jeszcze nasilić. Czosnek może być także dodatkowym obciążeniem przy wrażliwych jelitach i chorobach wątroby.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl