Polędwiczki duszone z żurawinami
Jak pokazuje ten przepis wieprzowina nie musi być zakazanym produktem w zdrowej kuchni. Wystarczy zapewnić jej odpowiednie dodatki, by zwiększyła swoją wartość odżywczą.
Składniki
- 400 g pokrojonych w grubą kostkę polędwiczek wieprzowych ,
- 1 łyżka kandyzowanych żurawin (15 g) ,
- 2 pokrojone w ósemki czerwone cebule (200 g) ,
- 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego ,
- 4 całe ząbki czosnku ,
- listki świeżego tymianku ,
- świeżo zmielony czarny pieprz ,
- sól do smaku (lepiej mniej, niż więcej).
Sposób przygotowania
Pokrojone polędwiczki lekko posolić, posypać pieprzem i dokładnie wymieszać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i wrzucać mięso, po 2-3 minutach podlać niewielką ilością wody, dodać żurawiny, cebulę i czosnek i dusić, często mieszając, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewać wodę. Gotowe danie posypać listkami świeżego tymianku.
Komentarz
Żurawina, tymianek, czosnek, czerwona cebula to samo zdrowie. Żurawina i czosnek obniżają szkodliwy cholesterol, którego dość dużo zawierają polędwiczki. Podobnie działa czerwona cebula, która dodatkowo zmniejsza krzepliwość krwi - zapobiegając w ten sposób zatorom i zawałom serca, obniża ciśnienie, odkwasza organizm a dzięki dużej zawartości siarki korzystnie wpływa także na stan naszych włosów. Danie jest pełne ziołowych przypraw więc polecane nawet osobom ograniczającym spożycie soli.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 371,7 |
Białko | 19,0 g |
Tłuszcze | 31,53 g |
Cholesterol | 60 mg |
Węglowodany | 5,08 g |
Błonnik | 1,1 g |
Witamina C | 4,55 mg |
Witamina A | 1 µg |