Polędwiczki – zalety, przepisy, wartość odżywcza
Polędwiczka to część tylnej półtuszy wieprzowej. Jest to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Z polędwiczek wieprzowych można przygotować idealne dania dla osób na diecie, sportowców, jak i fanów pysznego jedzenia.
1. Jakie są zalety jedzenia polędwiczek wieprzowych?
Polędwiczki wieprzowe są zaliczane do mięs czerwonych. Mają wiele zalet, między innymi to, że posiadają niedużą ilość kalorii i tłuszczów. Przez dużą zawartość białka, a praktycznie zerową węglowodanów polędwiczki wieprzowe są uważane za doskonały składnik diety sportowców i osób dbających o linię.
Wiele osób planujących zdrową dietę uważa, że najlepiej zrezygnować z wieprzowiny. Okazuje się jednak, że polędwiczki wieprzowe to doskonałe mięso, które dostarcza organizmowi wielu wartości odżywczych.
W 100 gramach polędwiczki wieprzowej znajduje się zaledwie ok. 150 kcal. To znaczy, że po obiedzie wystarczy kwadrans biegania, by spalić taki posiłek. Nie zawiera dużych ilości cholesterolu, a także jedynie 3, 5 g tłuszczów.
Zobacz także
Dania z polędwiczek wieprzowych można dostosować do swoich upodobań smakowych, ponieważ są proste w przyrządzeniu i dobrze komponują się z wieloma różnorodnymi smakami, zarówno słodkimi (np. z ananasem), jak i ostrymi (np. polędwiczki wieprzowe w musztardzie).
2. Najlepsze przepisy na polędwiczki wieprzowe
Kaloryczność dań z polędwiczki wieprzowej w dużej mierze zależy również od sposobu przyrządzenia.
Przepis na dietetyczne polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem:
Składniki:
- 500 g polędwiczek wieprzowych;
- 200 g liści szpinaku;
- 2 ząbki czosnku;
- 10 g oliwy z oliwek;
- gałka muszkatołowa;
- pieprz, sól.
Przygotowanie: Polędwiczki wieprzowe należy dokładnie umyć i odciąć tłuste części. Przekroić na kilka kawałków. Po obu stronach posypać pieprzem. Liście szpinaku z czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem delikatnie podsmażyć na oliwie z oliwek. Na kawałkach mięsa ułóż szpinak (dodatkowo można położyć kawałek sera pleśniowego bądź mozzarelli).
Następnie zawinąć kawałki polędwiczki wieprzowej w roladki i ułożyć w naczyni żaroodpornym. Wsadzić do piernika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut. Polędwiczki wieprzowe można podawać z makaronem, ryżem i warzywami.
Przepis na polędwiczki wieprzowe dla osób nieprzykładających dużej wagi do kalorii to polędwiczki wieprzowe z ananasem:
Składniki:
- 600 g polędwiczki wieprzowej;
- 30 g wędzony boczek;
- 1 cebula;
- Pół ananasa;
- Pęczek natki kolendry;
- Łyżka miodu;
- Pieprz;
- Oliwa/olej;
- 2 łyżki masła.
Przygotowanie: Polędwiczki wieprzowe umyj i oczyść z włókien, posyp przyprawami. Polędwiczki wieprzowe owiń plastrami boczku i zepnij wykałaczkami. Cebulę i kolendrę posiekaj, ananasa pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej i obsmaż polędwiczki. Następnie ułóż polędwiczki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 25 minut.
W tym czasie na patelni zeszklij cebulkę, dodaj ananas i razem podduś. Dodaj szklankę wody i miód, dopraw pieprzem i solą. Gotuj do momentu aż ananas będzie całkowicie miękki. Upieczone polędwiczki wieprzowe pokrój w plastry, posyp kolendrą i podawaj z ananasem.
3. Wartości odżywcze polędwiczki
Wartość odżywcza w 100 g polędwiczki wieprzowej:
- Wartość energetyczna (kcal) - 143;
- Tłuszcz - 3,5 g;
- Tłuszcze nasycone - 1,2 g;
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,5 g;
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 1,3 g;
- Cholesterol - 73 mg;
- Sód - 57 mg;
- Potas - 421 mg;
- Węglowodany - 0 g;
- Błonnik - 0 g;
- Cukry - 0 g;
- Białko - 26 g;
- Witamina A - 0 IU;
- Witamina D - 10 IU;
- Witamina B6 - 0,7 mg;
- Witamina B12 - 0,6 µg;
- Magnez - 29 mg;
- Wapń- 6 mg;
- Żelazo - 1,2 mg.