Owoc nieznany wielu Polakom. Jesteśmy jego największym producentem na świecie

Czerwiec to czas, kiedy dojrzewają czereśnie i truskawki, pojawia się młody bób i wciąż nieznana wielu Polakom jagoda kamczacka.

Polska największym producentem jagody kamczackiej na świeciePolska największym producentem jagody kamczackiej na świecie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Haskap. Polacy zbierają dwa tysiące ton rocznie

Polska to największy producent jagody kamczackiej na świecie – w każdym sezonie zbieramy około dwóch tysięcy ton. Warto przypomnieć, że sezon jest bardzo krótki i kończy się wraz z początkiem lipca.

Autorzy kampanii "Czas na polskie super owoce!" informują, że podobnie jak w 2022 r., od 17 czerwca 2023 r. plantatorzy jagody kamczackiej zapraszają na samozbiory na 12 plantacjach w ośmiu województwach. Można wybrać się z całą rodziną i zbierać owoce, płacąc mniej niż na lokalnym rynku. To też dobry moment, by zakosztować smaku kamczatki i przekonać się do niej.

Plantatorzy wierzą, że niedługo kamczatka będzie równie popularna wśród polskich konsumentów, co borówka. A ta według niedawnych badań Kantar Public wiedzie prym pod względem popularności. Jeśli jednak przyjrzeć się statystykom sprzedaży w samym czerwcu, to okazuje się, że numerem jeden, jeśli chodzi o liczbę amatorów, jest właśnie jagoda kamczacka.

Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej

A dlaczego warto sięgnąć po jagodę kamczacką, zwaną też haskap czy kamczatką? Te podłużne, ciemnofioletowe owoce o słodkim i zarazem cierpkim smaku są bombą antyoksydantów. Dobrze znana w Chinach i Rosji kamczatka, wykorzystywana była w medycynie ludowej, ale badania naukowe z ostatnich lat również potwierdzają, że to prawdziwe superfood.

Antocyjany, które nadają jej kolor, mają silne działanie przeciwzapalne, zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych, a nawet nowotworów. Co więcej, w badaniach okazało się, że niepozorna jagoda działa jak lek z kategorii NLPZ, wykazując działanie przeciwbólowe.

Jagoda kamczacka jest źródłem polifenoli o działaniu przeciwzapalnym
Jagoda kamczacka jest źródłem polifenoli o działaniu przeciwzapalnym © Arch. prywatne

Jedno z badań w "European Journal of Nutrition" dowodzi, że skoncentrowany wyciąg z jagody kamczackiej może obniżać ciśnienie krwi, chronić mózg przed uszkodzeniami i wpływać pozytywnie na funkcje poznawcze. Poza tym owoce są źródłem błonnika, magnezu i manganu, witaminy C i K.

Inne badania wskazują na działanie obniżające poziom cholesterolu, pozytywny wpływ na pracę tarczycy, narząd wzroku czy układ pokarmowy. Co więcej, 100 g kamczatki to zaledwie 60 kcal.

- Jeśli owoce jagodowe nie są jeszcze częścią twojej codziennej diety, najwyższy czas to zmienić! Jeżyny, borówki, maliny i truskawki to świetne opcje żywieniowe, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, witamin, składników mineralnych i błonnika, które pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju raka i innych chorób przewlekłych. Ważne jest, aby jeść różnorodne owoce jagodowe, by móc jak najszerzej czerpać korzyści z różnych witamin i składników mineralnych, które te owoce mają do zaoferowania - mówi cytowana przez PAP Sheena Patel Swanner, dyrektor ds. programów żywieniowych w Amerykańskim Instytucie Badań nad Rakiem (AICR).

Czerwiec to czas na owoce jagodowe i czereśnie

Cenne polifenole znajdziemy też w innych owocach jagodowych, na które trwa sezon – to przede wszystkim maliny i truskawki. Szereg badań potwierdza, że owoce jagodowe należą do najzdrowszych spośród wszystkich: mają niską wartość energetyczną, a przy tym wysoką gęstość odżywczą.

Poza tym czerwiec to najlepszy moment na jedzenie czereśni. Zawierają potas, wapń, żelazo, również jod, a także witaminy z grupy B.

- Przede wszystkim są niskokaloryczne, aż 80 proc. czereśni stanowi woda. Dzięki temu mają świetne działanie nawadniające. Zawierają cukry proste, ale należy pamiętać, że z uwagi na obecność błonnika czereśnie w rzeczywistości mają niski indeks glikemiczny. Więc nawet osoby chore na cukrzycę pewną ilość tych owoców mogą zjeść ze spokojnym sumieniem – tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk Agnieszka Piskała-Topczewska.

Dodaje, że dzięki zawartości cyjanidyny, która pomaga usuwać kwas moczowy z organizmu, mogą być wsparciem dla osób z artretyzmem czy dną moczanową.

- Co ciekawe, podobnie jak truskawki, czereśnie są moczopędne, co jest cenną wskazówką dla osób z nadciśnieniem tętniczym i obrzękami, nawet tymi, które często dokuczają nam latem z powodu wysokiej temperatury – podkreśla.

Nie tylko owoce. Czerwcowe warzywa

W czerwcu na lokalnym rynku można bez trudu znaleźć młodą botwinkę i szpinak, a także szczaw. Zielone liście są źródłem silne działającego chlorofilu, który wspiera usuwanie toksyn z organizmu i ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe oraz jest antyoksydantem, który chroni przed stresem oksydacyjnym. Te liściaste warzywa są także źródłem witamin A, K, D, E, C, witamin z grupy B oraz pierwiastków, w tym żelaza, cynku, wapnia czy manganu i miedzi.

Poza warzywami liściastymi i przedstawicielami kapustnych, jak młoda kapusta, kalafior czy kalarepa, w czerwcu najchętniej zajadamy się bobem. 100 g ugotowanego bobu to zaledwie 110 kcal, a przy tym niemal osiem gramów białka i 20 g węglowodanów złożonych.

Jest też źródłem substancji o nazwie lewodopa, którą wyizolowano z rośliny na początku XX wieku, a która dziś jest substancją stosowaniu w leczeniu parkinsona. Bób zawiera kwas foliowy i inne witaminy z grupy B oraz witaminę A, C, E i K.

- W warzywach strączkowych mamy także dużo potasu, miedzi, magnezu, więc można powiedzieć, że ich działanie wpływa kojąco na układ nerwowy. Bób więc zalecam do podjadania dla zestresowanych, żeby rozładować napięcie i uzupełnić niedobory magnezu – dodaje Piskała-Topczewska.

- Ma działanie obniżające poziom cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów, bo zawiera naturalne statyny. Dobrze działa na perystaltykę jelit dzięki dużej zawartości błonnika – dodaje.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka