Młody bób. Większość Polaków popełnia ten sam błąd podczas jedzenia

Nie ma tłuszczu, jest zasobny w błonnik, witaminy i mikroelementy, a przede wszystkim białko. Jest znacznie delikatniejszy niż fasola i ma więcej amatorów niż groch. Ten przedstawiciel rodziny nasion roślin strączkowych to prawdziwy król lata. W sezonie każdy Polak z chęcią sięga po bób, niestety, popełniając kardynalny błąd.

Bób jest pełen białka, błonnika, witamin i minerałów. Idealnie zastąpi mięsoBób jest pełen białka, błonnika, witamin i minerałów. Idealnie zastąpi mięso
Źródło zdjęć: © East News
Karolina Rozmus

Niezwykły bób. Cenili go już starożytni

Sezon na bób trwa krótko i choć Polacy są ogromnymi amatorami zielonych ziaren, to na większą część roku o nich zapominają. Tymczasem bób uprawiano już prawdopodobnie w czasach prehistorycznych. W starożytnym Egipcie uważano bób za pokarm umarłych: nasiona wkładano do sarkofagów, składano bogom w ofierze, a dania z bobem w roli głównej serwowano podczas stypy. W Biblii widnieje informacja, że do wypieków chleba dodawano mąkę z bobu. Z kolei na początku XX wieku z siewek bobu wyizolowano niezwykłą substancję – lewodopę stosowaną w leczeniu choroby Parkinsona.

Do dziś bób ceni się w wielu rejonach świata, a w niektórych, jak kraje arabskie, jest nawet suszony, by można było cieszyć się nasionami rośliny strączkowej przez cały rok. Nic dziwnego, to prawdziwa odżywcza bomba. Jest źródłem białka podobnie jak mięso, ale w przeciwieństwie do niego nie zawiera szkodliwych tłuszczów nasyconych, a nawet może obniżać poziom złego cholesterolu we krwi.

Jedna filiżanka pokrywa średnio jedną trzecią dobowego zapotrzebowania na białko. Dieta bazująca głównie na roślinnych źródłach białka pozwala na ograniczenie ryzyka chorób układu krążenia, otyłości czy cukrzycy typu 2.

Właściwości lecznicze bobu

Bób. Letni przysmak pełen białka
Bób. Letni przysmak pełen białka © Pixabay

Co więcej, w 100 g ugotowanego bobu jest zaledwie 66 kcal, więc można śmiało sięgać po nasiona nawet na diecie. W bobie znajdziemy pokaźne źródło kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy oraz mięśniowy, a także witaminy A oraz C, E, K i minerały, takie jak mangan, miedź czy żelazo. To niezastąpiona roślina dla osób z anemią, przyszłych matek, sportowców i wegan oraz wegetarian.

Nie gotuj. Młody bób tylko na surowo

W czerwcu na straganach pojawia się pierwszy soczyście zielony młody bób. Najchętniej jemy go po ugotowaniu we wrzącej osolonej wodzie, niekiedy z dodatkiem masła i koperku. Są jednak znacznie lepsze sposoby na jedzenie tego letniego przysmaku. Wczesny bób warto spożywać na surowo, najlepiej wraz ze skórką. To w niej kryje się bogactwo witamin oraz minerałów, dodatkowo w ten sposób dostarczymy do organizmu jeszcze więcej błonnika. Nie tylko wspiera on pracę jelit i całego układu pokarmowego, ale ogranicza też wchłanianie cholesterolu do krwi, chroniąc przed miażdżycą i chorobami serca, a nawet może zmniejszać ryzyko raka jelita grubego.

Dodatkowo gotowanie, zwłaszcza długotrwała obróbka termiczna we wrzącej wodzie, prowadzi do utraty wartości odżywczych, w tym witaminy C. Ilość składników odżywczych może się zmniejszać nawet o 40 proc. Dlatego też młody bób warto podawać po krótkim blanszowaniu. Z kolei nasiona bobu z końcówki sezonu, gdy są już duże i mają ciemny kolor, należy dokładnie gotować, bo w postaci blanszowanej czy surowej są niestrawne.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka