Trwa ładowanie...

Polski rarytas. Jedno z najzdrowszych mięs wraca do łask

Avatar placeholder
27.06.2023 13:34
Perliczka to jedno z najzdrowszych mięs
Perliczka to jedno z najzdrowszych mięs (Getty Images)

Mięso z perliczki wraca do łask. Znów zyskuje na popularności, pojawiając się nie tylko w menu wykwintnych restauracji, ale także na stołach polskich rodzin. Dlaczego warto je jeść?

spis treści

1. Perliczka - właściwości

W Polsce z mięs prym wiedzie kurczak, równie często na stołach pojawia się wieprzowina. Polacy chętnie sięgają również po wołowinę oraz wysokoprzetworzone produkty mięsne, takie jak parówki czy konserwy. Tymczasem zapominamy o mięsach, które niegdyś były podawane na królewskich dworach.

Choć za kilogram zapłacimy ok. 50-60 zł, to warto zainwestować, bo uważa się, że perliczka to jedno z najzdrowszych mięs na świecie. Jest mięsem wyjątkowo delikatnym, soczystym i wykwintnym, a do tego posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Mięso z perliczki jest chude, dlatego stanowi doskonały wybór dla osób będących na diecie odchudzającej. Znajdziemy tu aż dwukrotnie mniej tłuszczu niż w kurczaku, ale za to znacznie więcej przyswajalnego białka.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Wśród drobiu to właśnie perliczka ma najmniej kalorii (w 100 g znajduje się zaledwie 160 kcal). Tymczasem obfituje w witaminy i składniki mineralne, takie jak magnez, potas, żelazo, witaminy z grupy B czy witaminę E. To także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę naszego układu sercowo-naczyniowego, zapobiegając m.in. miażdżycy.

Perliczka jest również polecana przez dietetyków osobom zmagającym się z cukrzycą, otyłością czy chorobami serca. Chętnie sięgają po nią osoby uprawiające sport - właśnie ze względu na niską zawartość tłuszczu przy jednoczesnym bogactwie białka.

2. Jak przyrządzić perliczkę?

Na perliczkę można znaleźć wiele ciekawych przepisów:

  • perliczka pieczona w soku pomarańczowym i miodzie,
  • pieczona perliczka po staropolsku,
  • perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami,
  • perliczka pieczona w całości,
  • perliczka pieczona w kawałkach,
  • perliczka pieczona w rękawie,
  • perliczka duszona
  • rosół z perliczki.

Warto włączyć ją na stałe do swojego menu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze