Polskie badania nad żywnością bioaktywną
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prowadzą badania nad żywnością bioaktywną. Być może w niedalekiej przyszłości uda im się uzyskać produkty, które będą nie tylko dostarczać niezbędne składniki pokarmowe, lecz również pomogą w zapobieganiu i leczeniu chorób.
1. Dieta a zdrowie
Zdrowa, bogata i zróżnicowana dieta jest niezwykle ważna dla ogólnego zdrowia całego organizmu. Niestety szybkie tempo życia, stres, przepracowanie i brak czasu sprawiają, że często zaniedbujemy tą sferę naszej egzystencji. Jemy w pośpiechu, nie zwracając uwagi na jakość i wartości odżywcze spożywanych pokarmów. Dlatego też dieta, zamiast przyczyniać się do naszego dobrego stanu zdrowia, staje się powodem chorób.
2. Co nam da żywność bioaktywna?
Badacze z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego wskazują na znaczenie badań genetycznych w procesie doboru diety do potrzeb danej osoby. Dzięki tym badaniom można wykryć wrodzone predyspozycje do chorób oraz zaproponować żywność, która pomaga w zapobieganiu im. Naukowcy pracują obecnie nad stworzeniem w pełni naturalnych produktów żywnościowych na bazie składników roślinnych. To bioaktywne jedzenie ma być specjalnie dobrane do potrzeb konsumentów, których zdrowie ma poprawiać. Nie będą to jednak suplementy diety, a pełnowartościowe produkty spożywcze. Być może już za 2 lub 3 lata będą one dostępne w sklepach.