Pomaga na dolegliwości jelitowe i przeziębienie. Jak zrobić pieprzówkę?
To jedna z najprostszych i najszybszych w wykonaniu nalewek. Wystarczą tylko trzy składniki, żeby przygotować pieprzówkę. Preparat pomaga na wzdęcia, niestrawność, biegunkę, a nawet łagodzi kaszel.
1. Babciny sposób na ból brzucha
To nalewka lecznicza, którą zawsze warto mieć w domu. Działanie pieprzówki jest oparte na właściwościach dwóch składników: pieprzu i ziela angielskiego. Pieprz przede wszystkim zawiera piperynę, która pobudza produkcję soków trawiennych, wspomagając proces trawienia pokarmów. Pieprz rozgrzewa, a jednocześnie łagodzi odczuwanie bólu.
Ziele angielskie również wspiera pracę układu trawiennego, reguluje perystaltykę jelit i zmniejsza nudności. Działa przeciwzapalenie i przeciwbólowo.
Pieprzówka jest nalewką leczniczą, w związku stosujemy ją wyłącznie doraźnie w celu łagodzenia dolegliwości jelitowych. Jednorazowo można przyjąć nie więcej niż 10-20 kropli na łyżkę wody.
Nalewka z pieprzu i ziela angielskiego nie jest też wskazana dla dzieci, kobiet w ciąży i osób, które mają przewlekłe problemy związane z układem pokarmowym, jak zespół jelita drażliwego.
2. Jak zrobić pieprzówkę?
Potrzebne składniki:
- 0,5 l wódki,
- 20 ziaren pieprzu,
- 10 ziaren ziela angielskiego.
Ziarna ziela angielskiego i pieprzu delikatnie rozgniatamy w moździerzu i przekładamy do słoika lub szklanej butelki. Następnie przyprawy zalewamy odmierzoną ilością wódki. Odstawiamy napój na ok. 2 tygodnie. Później przecedzamy i filtrujemy przy użyciu filtra do kawy. Tak przygotowana nalewka jest już gotowa do spożycia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl