Pomaga schudnąć i obniża cholesterol. Wystarczy 25 gramów dziennie
Wyniki badania opublikowane w czasopiśmie ''The Lancet'' udowadniają, że codzienne spożycie ok. 25 gramów błonnika pokarmowego ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Jest to ważne odkrycie, ponieważ jak wiadomo cholesterol jest głównym czynnikiem, przyczyniającym się do wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ale czy każdy może jeść błonnik bez ograniczeń?
1. Jak błonnik wpływa na zdrowie?
Czasopismo ''The Lancet'' przedstawiło wyniki najnowszego badania, zgodnie z którym ok. 25 gramów błonnika w codziennym jadłospisie przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi.
Jest to bardzo dobra informacja, ponieważ zbyt wysoki poziom cholesterolu prowadzi do powstawania złogów tłuszczowych, które ograniczają przepływ krwi przez naczynia krwionośne. W efekcie diagnozowana jest choroba wieńcowa, zawał serca czy udar mózgu.
W przypadku podwyższonego stężenia cholesterolu pierwszym krokiem powinno być wyeliminowanie produktów bogatych w tłuszcze nasycone, a następnie wprowadzenie żywności obfitującej w błonnik pokarmowy.
Okazuje się, że cenny błonnik obecny jest we wszystkich owocach i warzywach, a jego najlepsze źródła to bataty, bakłażany, brokuły, jabłka, truskawki, suszone śliwki, owies i rośliny strączkowe.
Spożycie ok. 25 gramów błonnika pokarmowego przyczynia się również do redukcji wagi, obniżenia ciśnienia tętniczego oraz poziomu cukru we krwi.
2. Kto powinien ograniczyć błonnikw diecie
Korzyści ze spożycia błonnika są bezdyskusyjne, ale u niektórych osób może on wywołać pogorszenie samopoczucia i stanu zdrowia. Dzieje się tak przede wszystkich u pacjentów ze stanami zapalnymi układu pokarmowego (np. żołądka, trzustki czy jelit), a także wrzodami żołądka i dwunastnicy.
Błonnik w przypadku powyższych schorzeń dodatkowo podrażnia przewód pokarmowy, może skutkować wystąpieniem uszkodzeń i utrudniać leczenie stanu zapalnego.
Warto mieć też na uwadze, że nadmiar błonnika może zmniejszać przyswajalność witamin i składników mineralnych, na przykład żelaza, wapnia, magnezu i cynku.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl