Pomarańcze to nie tylko witamina C. Poznaj ich niezwykłe właściwości
Pomarańcze są jednymi z najbardziej popularnych cytrusów w Polsce. Uwielbiamy je, bo są soczyste i mają orzeźwiająco-słodki smak. Cenimy z kolei ze względu na zawartość witaminy C. Pomarańcze, nazywane złotymi jabłkami, oferują różnorodne korzyści zarówno dla zdrowia, jak i dla urody.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Redakcja poleca: Zbija cholesterol, niszczy zarazki. Zrobisz w domu w 5 minut
Większa odporność
Owoce są doskonałym źródłem witaminy C. Jedna średniej wielkości pomarańcza może zaspokoić 72 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Jest kluczowym antyoksydantem, chroniącym organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Redukuje stany zapalne i problemy związane z układem immunologicznym, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów i choroba zwyrodnieniowa stawów. Witamina C odgrywa również ważną rolę we wzmacnianiu organizmu, chroniąc przed nawracającymi przeziębieniami i kaszlem oraz innymi powszechnymi infekcjami.
Zdrowa skóra i włosy
Pomarańcze są wykorzystywane także w przemyśle kosmetycznym. W wielu produktach, takich jak maseczki na twarz czy kremy, ekstrakt z pomarańczy jest głównym składnikiem. To zasługa witaminy C chroniącej skórę przed uszkodzeniami wywołanymi wolnymi rodnikami. Syntetyzuje ona kolagen, ważny komponent wpływający na wygląd skóry, chroniący przed wczesnym starzeniem i pojawianiem się zmarszczek. Poza witaminą C w pomarańczach jest też dużo witaminy A, która przeciwdziała rogowaceniu skóry.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Ochrona oczu
Witamina A to składnik rodopsyny, czyli światłoczułego barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki oka. Jeśli jest go zbyt mało, mogą pojawić się różnego rodzaju zaburzenia w procesie widzenia, m.in. kurza ślepota, czyli osłabienie widzenia o zmierzchu lub w słabo oświetlonych pomieszczeniach.
Zdrowe serce
Witamina C neutralizuje wolne rodniki powodujace utlenianie cholesterolu, przez co gromadzi się on i przylega do ścian naczyń krwionośnych. To zjawisko z kolei przyczynia się do blokowania tętnic i zwiększenia ryzyka wystąpienia ataku serca, choroby wieńcowej lub nawet udaru. Poza tym pomarańcze zawierają również flawonoidy, np. hesperydynę, która obniża poziom cholesterolu.
Większa płodność i zdrowa ciąża
Antyoksydanty i witamina C poprawiają jakość i ruchliwość plemników, a co za tym idzie mają wpływ na płodność. Z kolei kwas foliowy obecny w pomarańczach wspomaga rozwój mózgu i utrzymuje ten ważny organ w dobrym stanie. Owoce są dobre dla kobiet w ciąży, chroniąc dziecko przed występowaniem nieprawidłowości neurologicznych w późniejszym czasie.
Obejrzyj wideo: Komu najczęściej rodzą się bliźniaki?
Chroni przed rakiem
Pomarańcze zawierają składnik zywany D-limonenem, który odgrywa ważną rolę w ochronie przed nowotworami, m.in. rakiem płuc, piersi, czy skóry. Dodatkowo antyoksydanty i witamina C wspomagają odporność i walkę z komórkami rakowymi. Pomarańcze mają dużo błonnika, co ma wpływ na ich przeciwrakowe działanie. Badania pokazały, że około 10-15 proc. nowotworów okrężnicy było spowodowanych mutacjami DNA, które mogą być niwelowane przez spożywanie bogatych źródeł witaminy C, takich jak pomarańcze.
Redakcja poleca: Ulubiona ryba Polaków. Obniża cholesterol, wzmacnia serce
Źródło błonnika
Pomarańcze są bardzo dobrym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, który chroni żołądek i jelita przed problemami takimi jak zespół jelita drażliwego. Pamiętajmy, że błonnik redukuje czas przechodzenia pokarmu przez jelita, przeciwdziałając zaparciom. Duża zawartość błonnika w pomarańczach wpływa na regulację poziomu cukru w organizmie i chroni przed cukrzycą. Pomarańcze są również dobrą opcją dla diabetyków.