Jakie właściwości ma kiwi?
Kiwi, znane w starożytnych Chinach jako Yang Tao, zostało docenione w tej kulturze nie tylko za smak, ale również za właściwości zdrowotne. Gdy na początku XX wieku trafiło do Nowej Zelandii, gdzie upowszechnili je misjonarze, początkowo było nazywane właśnie "chińskim agrestem". Później owoc zyskał nową nazwę, ku czci ptaka z Nowej Zelandii, które nadał mu przedsiębiorczy dostawca żywności.
Dzisiaj Włochy, Chile, Francja, Japonia i USA są największymi producentami dwóch odmian: zielonej i złotej. Kiwi to nie tylko przepyszna przekąska, stosuje się je np. do zmiękczania mięsa (takie działanie ma pewien enzym - aktynidyna). Ma jasnobrązową, "puchatą" skórkę i limonkowo-zielony miąższ z maleńkimi czarnymi nasionkami. Obrane, pokrojone i schłodzone kiwi jest świetnym dodatkiem do sałatki owocowej.
Sprawdź, dlaczego warto jak najczęściej jeść kiwi.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj również: Odkwasza organizm. Pozbędziesz się złogów i toksyn
Korzyści zdrowotne z jedzenia kiwi
Który z owoców dostarcza 273 proc. dziennej dawki witaminy C? Oczywiście kiwi. Zawartość witaminy K jest również imponująca - jeden spory okaz pokrywa ok. 89 proc. naszego dziennego zapotrzebowania. Składnik ten znany jest przede wszystkim ze skutecznego wspomagania krzepnięcia krwi.
Kiwi zawiera witaminę A - świetną dla skóry, kości, rozwoju i ochrony wzroku, włącznie z zapobieganiem degeneracji plamki żółtej, witaminę E - ma jej dwa razy więcej niż awokado, a do tego jest prawie o połowę mniej kaloryczny niż modny ostatnio owoc, oraz potas, regulujący poziom elektrolitów w organizmie i zmniejszający nadciśnienie.
Kiwi wspomaga rozwój dziecka
Miedź obecna w kiwi jest szczególnie dobra dla dzieci. Wspomaga rozwój mózgu oraz produkcję czerwonych krwinek, a także buduje odporność. Owoc jest również bogaty w witaminę B6, która wspomaga system immunologiczny oraz jest ważna dla zdrowia płodu i ciężarnych lub karmiących kobiet.
Kwas foliowy chroni z kolei przed defektami urodzeniowymi, chorobami serca i rakiem. Odpowiednia ilość błonnika powoduje, że przewód pokarmowy działa bez problemów, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zapalenia uchyłków i występowania czynników rakotwórczych. Antyoksydanty zawarte w owocach neutralizują wolne rodniki, które niszczą komórki organizmu, powodując stan zapalny i przyczyniając się do powstawania nowotworów. Mimo to kiwi trzeba jeść z rozwagą, ponieważ zawiera fruktozę, która w zbyt dużych ilościach może być szkodliwa dla zdrowia.
Nasiona kiwi są świetnym źródłem kwasów omega-3, które mogą zredukować ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, udaru, pomóc w zabieganiu ADHD, autyzmu i innych chorób rozwojowych u dzieci.
Badania pokazały również, że owoc odgrywa znaczną rolę w walce z astmą i problemami z oddychaniem, np. z chrapaniem.
Owoc pełen przeciwutleniaczy
Zarówno zielone, jak i złote odmiany są bogate w polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne. Stwierdzono, że w porównaniu do pomarańczy i grejpfrutów kiwi ma znacznie silniejsze właściwości, szczególnie jego złota odmiana.
Inne badania pokazały efekt działania kiwi na pacjentach z zespołem jelita wrażliwego z objawami takimi jak ból brzucha, biegunka, zaparcia. W testach wzięło udział 54 pacjentów, których obserwowano przez sześć tygodni. Naukowcy stwierdzili, że czas trawienia znacznie zmniejszył się w grupie osób spożywających kiwi, co pokazało, że ten owoc wspomaga funkcje jelit u dorosłych ze zdiagnozowanym syndromem jelita wrażliwego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.