Okoń – charakterystyka, właściwości zdrowotne, jaką rybę wybrać
Okoń to ryba bogata w witaminy i minerały. Zawarte w niej składniki poprawiają wzrok, budują kości i chronią przed rakiem. Okoń nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci.
W tym artykule:
Co to jest okoń?
Okoń to ryba drapieżna, hodowlana lub dzika. Polski rekordzista złowił rybę o długości 50 cm i wadze 2,69 kg.
Jako ryba rzeczna, okoń jest spotykany zarówno na nizinach, jak i w górach. Mięso okonia jest bardzo wartościowe, choć, ze względu na wysoką zawartość rtęci, powinno być ograniczane w diecie kobiet w ciąży, karmiących i dzieci.
Właściwości zdrowotne okonia
Okoń, podobnie jak sandacz, to ryba bogata w selen, witaminę D i B. Jest jednak bogatsza w prozdrowotne kwasy omega-3 wspomagające prawidłowe widzenie, a także lizynę i leucynę. Okoń jest wyjątkowo dietetyczny – w 100 g mięsa znajdziemy zaledwie 2 g tłuszczu.
Ile ryb powinniśmy jeść?
Selen zawarty w mięsie okonia pełni w organizmie istotną funkcję wspomagającą odporność. Wspomaga działanie enzymów broniących komórki przed bakteriami i wirusami. Jedzenie okonia obroni też przed zachorowaniem na półpasiec i zmniejszy ryzyko nowotworów.
Witamina D, w którą bogaty jest okoń, ma za zadanie wzmocnienie kości i zębów. Produkowana na słońcu lub przyjmowana właśnie w postaci okonia, witamina wspomaga też metabolizm, wspiera działanie układu krążenia i działa antynowotworowo.
Okoń to również witamina B6, czyli wspomagająca syntezę hormonów i enzymów. Regulując ciśnienie krwi, dba o serce i mózg, a także prowokuje organizm do produkcji hemoglobiny, która dotlenia komórki ciała.
Pamiętajmy, że choć okoń jest zdrowy, nie powinien być spożywany przez ciężarne kobiety i dzieci. Zatrucie rtęcią nagromadzoną w mięsie może bowiem powodować deficyty neurologiczne u płodu i zaburzenia u dzieci w różnym wieku.
Okoń – jaką rybę wybrać?
Okoń to dość tania ryba. W porównaniu z karpiem, za którego trzeba zapłacić ok. 17 zł/kg, okoń kosztuje prawie połowę mniej. W sklepie i na targowisku powinniśmy jednak zwracać uwagę na to, czy mamy do czynienia z okoniem hodowlanym czy dzikim.
Okoń dziki jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. Certyfikat MSC, czyli zrównoważonego rybołówstwa, wykluczy wątpliwości, czy nie narażamy środowiska naturalnego na straty.
Łowiąc okonia w rzekach górskich, nizinnych, płytkich wodach Bałtyku czy stawach pamiętajmy natomiast o tym, że ryby te zapadają w nocny sen. Są wówczas obojętne na przynętę, a nawet nie reagują na ostre światło latarki.
Sezon łowiecki okonia trwa cały rok. Ograniczenia dotyczą jedynie wymiaru ochronnego – 18 cm.
Ile kalorii ma surowy okoń?
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 79 g (1 filet) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 114 kcal | 90,1 kcal |
| Białko | 18,86 g | 14,90 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 3,69 g | 2,92 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,78 g | 0,62 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 1,43 g | 1,13 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 1,06 g | 0,84 g |
| Cholesterol | 68,0 mg | 53,7 mg |
| Witamina C | 2,00 mg | 1,58 mg |
| Równoważnik folianów | 15,00 µg | 11,85 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,08 mg | 0,06 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,07 mg | 0,06 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 1,25 mg | 0,99 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,75 mg | 0,59 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,12 mg | 0,10 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 15,00 µg | 11,85 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 2,00 µg | 1,58 µg |
| Witamina A | 100 i.u. | 79,0 i.u. |
| Witamina A | 30,0 µg RAE | 23,7 µg RAE |
| Retinol | 30,0 µg | 23,7 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 80,0 mg | 63,2 mg |
| Żelazo | 1,49 mg | 1,18 mg |
| Magnez | 30,0 mg | 23,7 mg |
| Fosfor | 200 mg | 158 mg |
| Potas | 356 mg | 281 mg |
| Sód | 70,0 mg | 55,3 mg |
| Cynk | 0,65 mg | 0,51 mg |
| Miedź | 0,09 mg | 0,07 mg |
| Mangan | 0,89 mg | 0,70 mg |
| Selen | 12,60 µg | 9,95 µg |
| Woda | 75,7 g | 59,8 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.