Popularne dania w zdrowszym wydaniu
To zaskakujące, ale istnieje wiele sposobów na zwiększenie wartości odżywczych danego produktu spożywczego bez szkody dla jego walorów smakowych. Zobacz, jak odchudzić panierkę, puree z ziemniaków czy ulubiona sałatkę warzywną.
Panierowane kotlety schabowe
Panierowane kotlety to jedno z ulubionych dań Polaków. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich niedzielnego obiadu. Niestety, panierka z bułki tartej w trakcie smażenia wchłania znaczące ilości tłuszczu i przez to produkt ten staje się bardzo kaloryczny. Zamiast bułki wykorzystaj mielone siemię lniane i upiecz kotlety w piekarniku.
Purée ziemniaczane
To doskonale znany i lubiany dodatek do obiadu. Niestety, zawartość masła, mleka lub śmietany, które chętnie dodajemy do puree niepotrzebnie zwiększa kaloryczność tego produktu. Można je zastąpić kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego.
Sałatka warzywna
To nieodłączny element stołu wielkanocnego i wigilijnego, ale wielu z nas przyrządza je znacznie częściej i bez szczególnej okazji. Niestety ulubiona sałatka Polaków bazuje na kalorycznym majonezie. Możesz go jednak zastąpić naturalnym jogurtem greckim o gęstej konsystencji. Odrobina przypraw sprawi, że danie będzie smakować równie dobrze jak wersja z majonezem.
Makaron
Istnieje przekonanie, że makaron tuczy i lepiej go unikać w czasie stosowania diety. W rzeczywistości najbardziej kaloryczne są sosy, które dodajemy do makaronu. Odchudzisz to danie, rezygnując z sera żółtego oraz wszelkiego rodzaju sosów na bazie śmietany. Zamiast tego przyrządź sos pomidorowy z pomidorów z puszki i dopraw go świeżymi ziołami. Zwróć również uwagę na to, aby wybierać makaron z pszenicy durum.
Kurczak z grilla
Kurczak z grilla wydaje się chudym, dietetycznym posiłkiem. W końcu jest przyrządzany bez dodatkowego tłuszczu. Mimo wszystko lepiej ściągać skórę z upieczonego drobiu, która jedynie nadaje temu daniu znacznie większą kaloryczność.
Frytki
Masz ochotę na frytki, ale martwisz się o swoją wagę? Postaw na pieczone łódeczki z ziemniaków. Dopraw je przy użyciu ulubionych przypraw, posmaruj niewielką ilością oleju i upiecz w piekarniku. Pamiętaj, aby porcja ziemniaków nie była większa niż 100 gramów.
Jogurt owocowy
Nie wyobrażasz sobie rezygnacji z ulubionego jogurtu truskawkowego na rzecz kwaśnego jogurtu naturalnego? Niestety, twój jogurt zawiera sztuczne aromaty, barwniki oraz cukier i nie ma nic wspólnego ze zdrową, zbilansowaną dietą. Zastąp go jogurtem naturalnym z prawdziwymi truskawkami. Możesz osłodzić deser za pomocą odrobiny słodziku ze stewią.
Nektary i napoje
Zanim wybierzesz z półki sklepowej nektar lub napój o smaku pomarańczowym, koniecznie sprawdź skład tego produktu. Najprawdopodobniej znajdziesz w nim cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Składniki te nie są korzystne dla naszego zdrowia, a jednocześnie zwiększają wartość kaloryczną danego napoju. Zamiast tego wybierz sok ze świeżo wyciskanych owoców lub 100 proc. sok w kartonie albo butelce.