Trwa ładowanie...

Znany smakołyk nie przeszedł kontroli. Muszą go wycofać

Kontrola GIS wykazała, że produkt zawiera gluten. Etykieta wprowadzała konsumentów w błąd
Kontrola GIS wykazała, że produkt zawiera gluten. Etykieta wprowadzała konsumentów w błąd (Getty Images)

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii "Chipsów kukurydzianych solonych". Produkt był opisany jako bezglutenowy, tymczasem podczas kontroli stwierdzono, że zawierał gluten. GIS ostrzega, że jego spożycie u uczulonych może wywołać reakcję alergiczną.

spis treści

1. Wycofanie chipsów kukurydzianych

"W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy" - czytamy w komunikacie opublikowanym przez GIS.

Zagrożenie dotyczy osób, które cierpią na alergię albo nietolerancję glutenu. W ich przypadku spożycie błędnie oznaczonego produktu może doprowadzić do reakcji alergicznej.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"
Produkt był oznaczony jako bezglutenowy
Produkt był oznaczony jako bezglutenowy (GIS)

2. Szczegóły dotyczące wycofanego produktu

  • Nazwa produktu: Chipsy kukurydziane solone, produkt bezglutenowy;

  • Numer partii:147.7;

  • Data minimalnej trwałości: 14.08.2023 r.;

  • Producent: Sonko Sp. z o.o. Ryżowa 1 Bielany Wrocławskie, 55-040 Kobierzyce.

3. Uczulenie na gluten

Jak informuje Sanepid, producent przeprowadził pełną kontrolę kwestionowanej partii produktu, sprawdził stany magazynowe dostępnych surowców i gotowego wyrobu. Trwa ustalanie przyczyny zanieczyszczenia produktu glutenem. Badaniami sprawdzającymi obecność glutenu objęto też kontrpróbki produktu i surowców.

GIS ostrzega osoby, u których potwierdzono alergię lub nietolerancję glutenu przed spożywaniem chipsów wskazanych w komunikacie. Alergia na gluten może wywoływać zmiany skórne, pokrzywkę, atopowe zapalenie skóry, obrzęki, a nawet doprowadzić do duszności. Mogą pojawić się też problemy pokarmowe, takie jak biegunki, wzdęcia, czy wymioty. Gluten, zaraz po mleku, jest najczęstszą przyczyną uczuleń pokarmowych.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze