Znany smakołyk nie przeszedł kontroli. Muszą go wycofać
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii "Chipsów kukurydzianych solonych". Produkt był opisany jako bezglutenowy, tymczasem podczas kontroli stwierdzono, że zawierał gluten. GIS ostrzega, że jego spożycie u uczulonych może wywołać reakcję alergiczną.
1. Wycofanie chipsów kukurydzianych
"W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy" - czytamy w komunikacie opublikowanym przez GIS.
Zagrożenie dotyczy osób, które cierpią na alergię albo nietolerancję glutenu. W ich przypadku spożycie błędnie oznaczonego produktu może doprowadzić do reakcji alergicznej.
2. Szczegóły dotyczące wycofanego produktu
Nazwa produktu: Chipsy kukurydziane solone, produkt bezglutenowy;
Numer partii:147.7;
Data minimalnej trwałości: 14.08.2023 r.;
Producent: Sonko Sp. z o.o. Ryżowa 1 Bielany Wrocławskie, 55-040 Kobierzyce.
3. Uczulenie na gluten
Jak informuje Sanepid, producent przeprowadził pełną kontrolę kwestionowanej partii produktu, sprawdził stany magazynowe dostępnych surowców i gotowego wyrobu. Trwa ustalanie przyczyny zanieczyszczenia produktu glutenem. Badaniami sprawdzającymi obecność glutenu objęto też kontrpróbki produktu i surowców.
GIS ostrzega osoby, u których potwierdzono alergię lub nietolerancję glutenu przed spożywaniem chipsów wskazanych w komunikacie. Alergia na gluten może wywoływać zmiany skórne, pokrzywkę, atopowe zapalenie skóry, obrzęki, a nawet doprowadzić do duszności. Mogą pojawić się też problemy pokarmowe, takie jak biegunki, wzdęcia, czy wymioty. Gluten, zaraz po mleku, jest najczęstszą przyczyną uczuleń pokarmowych.
Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl