Pora posiłku ma znaczenie. Zobacz jakie produkty zjadać na śniadanie, obiad i kolację
Zdrowa i urozmaicona dieta sprawia, że mamy energię i chęć do życia. Podczas komponowania posiłków weźmy pod uwagę nie tylko wartość odżywczą produktów, ale też porę dnia, w której najlepiej je spożywać.
Jeśli wiesz jakich produktów nie łączyć ze sobą, dowiedz się też o jakich porach je jeść. Zobacz galerię
Na następnym slajdzie obejrzysz wideo
Zobacz też: Problemy z ciśnieniem znikną, gdy pozbędziesz się z diety tych produktów
Gorzka czekolada do porannej owsianki
Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao znakomicie uzupełni poranną owsiankę. Dwie kostki czekolady zjedzone rano pobudzą nasz mózg do pracy, dodadzą energii i wzmocnią serce. Gorzka czekolada polecana jest też w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.
Uwaga! Im więcej zawartości kakao w czekoladzie tym bardziej jest ona kaloryczna. Jedna kostka zawiera ok. 30 kcal. Unikaj jedzenia czekolady po południu.
Na następnym slajdzie obejrzysz wideo
Zobacz też: Przewlekłe zmęczenie, problemy z koncentracją i wagą. Choruje co piąty Polak
Orzechy to wartościowa przekąska
Garść orzechów dostarczy naszemu organizmowi solidną dawkę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i magnezu.
Orzechy są sycące i na długo hamują uczucie głodu. Sprawdzą się jako przekąska przy drugim śniadaniu lub dodatek do lekkiego lunchu.
Ze względu na swoją kaloryczność nie są polecane na kolację.
Na następnym slajdzie obejrzysz wideo
Makaron na obiad
Makaron zapewni solidną dawkę energii, dobrze więc sięgać po niego w porze obiadowej. Warto wybierać makaron pełnoziarnisty i gotować go al dente.
Panuje przekonanie, że makaron jest tuczący i powinno się go unikać. Za kaloryczność odpowiadają dodatki. Wybieraj lekkie sosy na bazie warzyw, unikaj dużej ilości sera i śmietany.
Na następnym slajdzie obejrzysz wideo
Zobacz też: Wysoki cholesterol można odziedziczyć. Podstępna choroba atakuje młodych
Mięso w porze obiadowej
Mięso jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i żelaza. Najlepiej spożywać je w porze obiadowej. Zadbaj żeby połowę twojego talerza zajmowały warzywa. Wtedy posiłek będzie zdrowy i wartościowy.
Nie jedz mięsa na kolację. Organizm potrzebuje czasu żeby je strawić. Obfity posiłek może spowodować problemy z żołądkiem i utrudni zasypianie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Lekka kolacja z cukinią
Cukinia ma niewiele kalorii i jest lekkostrawna. Będzie świetnym wyborem na kolację. Wspomaga pracę jelit, zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie i wspomaga przyswajanie żelaza.
Nie powinno się jej jeść na śniadanie, ponieważ rano organizm potrzebuje nawodnienia, a cukinia wykazuje działanie moczopędne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl