Nasiona i orzechy? Tylko moczone przed spożyciem

Nasiona, orzechy czy ziarna słonecznika to bogactwo dobrych tłuszczów, białka oraz błonnika. Każdy z tych produktów to także źródło wielu witamin i soli mineralnych. Możemy wzmocnić ich wartość odżywczą. Wystarczy przed jedzeniem... wrzucić je do wody.

Orzechy laskowe po namoczeniu smakują jak świeżeOrzechy laskowe po namoczeniu smakują jak świeże
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

Moczenie orzechów

Zarówno w orzechach, jak i w nasionach, znajdziemy inhibitory enzymów, czyli substancje spowalniające ich działanie. Chronią one roślinę przed wczesnym kiełkowaniem, a po dostaniu się do organizmu, blokują enzymy trawienne. Inaczej mówiąc – przez nie wchłoniemy tylko część wartości odżywczych znajdujących się w ziarnach i orzechach.

Istnieje jednak pewien sposób, który pozwoli na całkowite przyswajanie witamin i składników mineralnych. Ziarna i orzechy wystarczy przed spożyciem namoczyć. Woda usunie też zanieczyszczenia oraz ułatwi późniejszą obróbkę.

Zmiękczone staną się również lekkostrawne, a zawarty w nich kwas fitowy ulegnie neutralizacji. To sprawi, że przekąska nie będzie pozbawiona substancji odżywczych. Kwas utrudnia bowiem wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza oraz cynku. Dodatkowo zahamowane zostanie działanie kwasu, który wypłukuje z organizmu wiele składników mineralnych. Moczenie usunie związki zwane goitrogenami, które zaburzają pracę tarczycy.

Orzechy należy moczyć przed spożyciem
Orzechy należy moczyć przed spożyciem

Namoczone orzechy zmieniają swój smak – na lepszy. Orzechy włoskie i laskowe po trzymaniu w wodzie smakują jak świeże.

Przygotowanie ziaren i orzechów

Przygotowane orzechy, ziarna lub nasiona zalewamy wodą w stosunku jeden do dwóch. Do pojemnika warto dodać sól, wyciśnięty sok z cytryny bądź kilka kropel octu jabłkowego. Kwaśny odczyn płynu przyspieszy fitazę, która osłabia działanie kwasu fitynowego.

Najlepiej trzymać je w wodzie całą noc. Orzechy laskowe czy nasiona dyni należy moczyć najdłużej, nawet do 10 godzin. Długiego moczenia potrzebują również soczewica, ciecierzyca i zboża takie jak: pszenica, owies, żyto, jęczmień. Orzeszkom makadamia, piniowym czy brazylijskim wystarczy godzina. Po wyciągnięciu z wody warto je jeszcze raz przepłukać, a następnie osuszyć – najlepiej w piekarniku w najniższej temperaturze.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka