2 z 6Knorr
Do naszego porównania wybraliśmy kilka dostępnych w supermarketach kostek. Jedną z najpopularniejszych jest ta od marki Knorr (kosztuje ok. 3 zł). Produkt znany i lubiany. Tylko w czasie kilku minut robienia zdjęć w sklepie, kostkę włożyło do koszyka kilka osób.
- Niestety, kostki rosołowe nie są dobrym pomysłem na zupę - podkreśla dr Krystyna Pogoń, dietetyk i technolog żywności. - Ich grzechem głównym jest to, że zawierają tłuszcze utwardzone - dodaje.
Ten rodzaj tłuszczów to jedna z przyczyn miażdżycy, odkładają się one w tętnicach, blokując przepływ krwi. Nie pełnią żadnej roli fizjologicznej w organizmie.
- Podczas procesu utrwadzania, powstają kwasy trans. Wykazują one szkodliwe dla naszego organizmu działanie. Odpowiadają za procesy prozapalne, zauważa się, że są czynnikiem rozwoju nowotworów, cukrzycy i innych chorób metabolicznych - wyjaśnia ekspertka.
Przeczytaj także: Wygodne i uniwersalne ubranka za mniej niż 60 zł