3 z 6Winiary
Sól, olej palmowy, wzmacniacze smaku - to elementy, które znajdują się najwyżej na liście składników w kostce rosołowej Winiary (ok. 3,5 zł).
Ekspertka podkreśla, że kwas glutaminowy, czyli glutaminian sodu, to substancja, która powoduje swego rodzaju uzależnienie.
- Wzmacniacze przyzwyczajają nasz organizm do nienaturalnego smaku. Ich stosowanie powoduje, że nie zauważamy naturalnych smaków. Nasz organizm po prostu gorzej reaguje na te realne bodźce. Byśmy jednak mogli czuć smak intensywniej, powinniśmy jeść coraz więcej glutaminanu - podkreśla dr Pogoń.
Badania sugerują, że glutaminian monosodowy pobudza do pracy komórki nerwowe i wywołuje wyładowania pomiędzy nimi. To prowadzi do nadmiernej pracy mózgu, co w przypadku regularnego i długotrwałego stosowania glutaminanu sodu, może skończyć się migreną.
Przeczytaj także: Często mylone z przeziębieniem. Świadczą o rozwijającym się nowotworze