2 z 7Wędliny
Większość wędlin, które są dostępne w sprzedaży, to efekty produkcji na masową skalę. Ich smak poprawiany jest sztucznymi dodatkami, a także ogromnymi ilościami soli, które również mogą przedłużać trwałość tych produktów. Sól nie bez powodu nazywana jest "białą śmiercią", gdyż jej nadmierne spożycie leży u podstaw problemów z nadciśnieniem i chorobami serca.
Bekon i kiełbasa, uwielbiane przez Polaków zwłaszcza w sezonie grillowym, a także parówki i inne przetworzone wędliny, to źródło tłuszczu, a także sodu, który negatywnie wpływa na poziom ciśnienia krwi oraz azotanów, które mogą być toksyczne, szkodliwie oddziałują też na poziom cukru we krwi.
Jeśli w pośpiechu jemy dostępne w sprzedaży gotowe kanapki, do których obok wędlin są dodawane sosy i przyprawy, fundujemy sobie naprawdę niezdrową przekąskę, która szkodliwie działa na układ krwionośny.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Inspekcja Handlowa skontrolowała wędliny. Ostrzega przed mięsem na wagę