Powoli dewastuje stawy. Koktajl doktora Skoczylasa ugasi ból i naprawi szkody
Dr Marek Skoczylas jest popularyzatorem wiedzy medycznej w sieci, w niedawno opublikowanym materiale poruszył temat dny moczanowej. Zdradził dwa sposoby na złagodzenie uporczywych objawów tej choroby i redukcję stanu zapalnego. Co należy zrobić?
1. Przyczyny dny moczanowej
- Dna moczanowa to choroba zapalna stawów, której przyczyną są odkładające się w stawach kryształki kwasu moczowego, które powodują ostry ból. Do tej sytuacji dochodzi z reguły, choć nie zawsze, w wyniku nadmiernego stężenia kwasu moczowego we krwi. Przyczyn nadmiaru kwasu moczowego we krwi jest kilka, są to m.in. jego osłabione wydalanie poza ciało, zbyt duża produkcja przez organizm i, co bardzo ważne, niewłaściwa dieta. I tu stawiam wykrzyknik - wyjaśnia dr Skoczylas w nagraniu opublikowanym na YouTube.
- Otóż dieta ma ogromny wpływ na metabolizm kwasu moczowego. Może się bowiem zdarzyć tak, że u kogoś z prawidłowym poziomem kwasu moczowego we krwi rozwija się dna moczanowa i bywają przypadki z drugiej strony, czyli osoby z przekroczoną normą kwasu moczowego mogą nigdy na dnę nie zachorować - dodaje.
Lekarz postanowił przedstawić sposoby na radzenie sobie z tą chorobą, które zmniejszają nasilenie objawów w ostrej fazie, redukując jednocześnie ryzyko wystąpienia kolejnych napadów.
2. Przepis na koktajl i napar
- Koktajl doktora Skoczylasa, który gasi stan zapalny i łagodzi ból w przebiegu dny moczanowej oraz zapobiega kolejnym atakom choroby - zapowiada ekspert.
Składniki:
- 200 ml wody,
- 10 g zmielonych migdałów,
- 40 g zblendowanych wiśni (mogą być mrożone),
- 20 g jogurtu naturalnego lub kefiru,
- 30 g proszku z jagód acai.
- Zasadność stosowania migdałów w tej ilości, w przebiegu tej choroby potwierdza nauka. [...] Stężenie kwasu moczowego było o 13 proc. niższe w przypadku migdałów pakistańskich i o 16 proc. niższe w przypadku migdałów amerykańskich. Naukowcy wskazują, że związki zawarte w migdałach i wiśniach blokują przekształcanie się puryn do kwasu moczowego, tym samym obniżając jego poziom we krwi - tłumaczy dr Skoczylas.
Tajemnicą jagód acai jest zawartość witaminy C (1500 mg w 100 g), która redukuje objawy choroby. Natomiast kefir i jogurt naturalny to produkty bogate w bakterie z grupy Lactobacillus, które zasiedlają nasze jelita. Rozkładają puryny, tym samym uniemożliwiając tworzenie się kwasu moczowego, gaszą również stan zapalny.
Co jeszcze pozwoli nam okiełznać dnę moczanową? Do cennych składników należą:
- błonnik,
- kwas foliowy,
- wapń,
- witamina D,
- woda (mocz powinien być przezroczysty).
- Pomocny w leczeniu dny moczanowej może okazać się podagrycznik [...] roślina ta najzwyczajniej w świecie koi objawy tej choroby - zdradza lekarz.
- Półtorej łyżki ziela podagrycznika zalewamy jedną szklanką wrzątku. Całość odstawiamy na 45 minut pod przykryciem. Po 45 minutach przecedzamy. Spożywamy jedną szklankę takiego naparu dwa razy dziennie. Taką kurację prowadzimy dwa tygodnie, po czym należy zrobić przynajmniej cztery tygodnie przerwy - wyjaśnia dr Marek Skoczylas.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl