Produkty, które zwalczą jesienną chandrę
Nadeszła jesień. Dni stają się coraz krótsze, a pogoda bardziej deszczowa. Łatwiej niż zazwyczaj łapiemy infekcje, stajemy się senni, zmęczeni i apatyczni. Wcale tak być nie musi! Wystarczy, że poznasz kilka sprawdzonych wskazówek i włączysz do swojej diety produkty, które poprawią twoje samopoczucie. Oderwij się od szarej, jesiennej codzienności, wyjdź z domu, spotkaj się z przyjaciółmi i wspólnie rozkoszujcie się produktami, dzięki którym odzyskasz dobry humor, radość i energię. Postaraj się w tych miesiącach nie stosować głodówek, drastycznych diet i nie bądź dla siebie zbyt surowy. Rozpieszczaj swoje zmysły zdrową żywnością, prowadź aktywny tryb życia, a jesienna chandra na pewno cię nie dopadnie!
Wiórki kokosowe
Kojarzą się z ciepłymi krajami i tworzą w kuchni egzotyczny nastrój. To jednak nie wszystko. Są one najcenniejszym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych – trójglicerydów średniołańcuchowych, które usprawniają pracę mózgu oraz poprawiają znacząco nastrój. Są również bogate w potas, błonnik, magnez, kwas foliowy i fosfor. Dowiedz się,jakie jeszcze produkty chronią przed jesienną chandrą.
Magia koloru
Elementem oddziałującym na nasz dobry humor jest niewątpliwie kolor. Odpowiednia barwa może nam go przywrócić lub skutecznie odebrać. Wprowadź do swojego menu kolorowe warzywa i owoce, a przekonasz się, jaka jest ich moc. Metoda leczenia kolorami – chromoterapia – znana była już w czasach starożytnych i do dzisiaj jest wykorzystywana w różnego rodzaju terapiach leczniczych, kosmetologii, aranżacji wnętrz, ale i podczas komponowaniu posiłków. Potrawy, które będą pełne żywych barw, poprawią nasz nastrój i apetyt, a poszczególne odcienie będą skutecznie oddziaływać na nasze zmysły. Kolor żółty uwalnia bowiem organizm z toksyn, pomarańczowy poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, fioletowy wycisza negatywne emocje, a czerwony pobudza apetyt.
Nasiona dyni
Już ćwierć kubka tych pysznych nasion pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego organizmu człowieka na magnez, który jest niezbędnym minerałem chroniącym przed wystąpieniem objawów depresyjnych czy lęków. Nasiona zawierają również cynk, kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia roślinnego oraz tryptofan – aminokwas, który chroni przed stresem i ułatwia zasypianie. Organizm człowieka nie jest w stanie go wytworzyć, dlatego musi być on dostarczany wraz z odpowiednią dietą.
Zdrowe węglowodany
W twojej diecie nie powinno zabraknąć takich produktów jak brązowy ryż, gorzka czekolada czy pełnoziarnisty lub razowy makaron. Podczas spożywania węglowodanów w mózgu wytwarzana jest serotonina, czyli hormon szczęścia. Dobre, czyli złożone węglowodany, dostarczą organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Są również źródłem błonnika, ale co najważniejsze – będą stopniowo uwalniać energię, dzięki czemu będziesz mieć w sobie mnóstwo siły, aby z radością i zapałem pokonać wszystkie wyzwania w ciągu dnia.
Owoce morza i ryby
Częste spożycie ryb zmniejsza stany depresyjne. Potwierdzili to między innymi naukowcy z Departamentu Epidemiologii i Zdrowia Publicznego w Chinach. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na obecność kwasów tłuszczowych omega-3, które są także wykorzystywane w preparatach wspomagających leczenie stanów lękowych i depresyjnych. Z jesiennymi huśtawkami nastrojów skutecznie poradzą sobie również owoce morza pełne witamin z grupy B, jodu, fosforu, selenu i fluoru. Wśród tych produktów szczególnym "polepszaczem" nastroju są małże. Mają one najwięcej składników odżywczych, ale są bardzo niskokaloryczne. To także najbogatsze źródło witaminy B12. Jej niedobór powoduje zaburzenia emocjonalne, umysłowe oraz układu nerwowego: ogólne osłabienie organizmu, zmęczenie, apatię i otępienie.
Orzechy
Zwłaszcza orzechy brazylijskie – nie należą do najtańszych, ale to jedna z najzdrowszych przekąsek na świecie. Są najlepszym źródłem selenu pochodzenia roślinnego. Zaledwie trzy orzechy wystarczą, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Niedobór selenu jest bardzo poważny w skutkach. Sprawia, że stajemy się ospali, zmęczeni, wywołuje uczucie lęku i niepokoju, a w konsekwencji może powodować depresję. Selen poprawia również funkcjonowanie układu odpornościowego, wspomaga system nerwowy i zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych. Za dobry nastrój, którego dostarczają orzechy, są również odpowiedzialne: cynk, witaminy z grupy B oraz witamina E.