4 z 10Tarta z grzybami
Nie masz pomysłu na jesienny obiad? Ta pożywna tarta grzybowa z pewnością zaspokoi nawet największy głód. Jej przygotowanie rozpocznij od zagniecenia składników na swoje ulubione kruche ciasto. Możesz też skorzystać z naszego przepisu: w dużej misce połącz 100 g zimnego masła, 50 g kwaśnej śmietany, 50 g żółtego sera oraz 150 g mąki pszennej i szczyptę soli. Gdy z połączonych składników powstanie zwarte ciasto, zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj, wyłóż nim formę na tartę, ponakłuwaj widelcem i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C. W międzyczasie przygotuj farsz: 50 g suszonych grzybów (namoczonych poprzedniego dnia), 250 g pieczarek, 1 posiekana w kostkę cebula, 1 ząbek czosnku, 3 jajka, 2 łyżki masła, 200 g kwaśnej śmietany, 100 g żółtego sera oraz sól, pieprz i świeża natka pietruszki.
Namoczone grzyby gotuj przez godzinę, odcedź, ostudź i dosyć drobno pokrój. Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj cebulę, czosnek, pokrojone w plastry pieczarki, dopraw solą i pieprzem. W miseczce roztrzep jajka ze śmietaną i żółtym serem. Dodaj do pieczarek wymieszanych z posiekanymi leśnymi grzybami i wymieszaj. Wyłóż na spód tarty i zapiekaj przez ok. 30 minut, aż wierzch się przyrumieni.