5 z 10Risotto z leśnymi grzybami
Jeśli jesteś miłośnikiem grzybobrania i w weekendy twoja kuchnia pełna jest świeżych borowików, wykorzystaj te grzyby do przygotowania klasycznego risotto. Przygotuj 5 kapeluszy suszonych grzybów, ½ cebuli posiekanej w kostkę, ząbek czosnku, 1 litr bulionu warzywnego, kilka łyżek masła, 150 g świeżych borowików, 80 ml białego wytrawnego wina, 200 g ryżu arborio, posiekaną natkę pietruszki, tarty parmezan oraz sól i pieprz.
Dzień wcześniej namocz suszone grzyby. Następnie odcedź je i gotuj w bulionie warzywnym. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami masła. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone świeże grzyby i duś przez 2 minuty, doprawiając solą i pieprzem. Przełóż je do miseczki. Na patelnię z cebulą wsyp ryż, dodaj ugotowane i posiekane suszone grzyby, wlej wino i gotuj, aż cały płyn wyparuje. Następnie na patelnię wlewaj po łyżce wazowej bulionu, w którym gotowały się grzyby. Gdy płyn wyparuje, a ryż będzie miękki, dodaj odłożone grzyby i natkę pietruszki, a wierzch potrawy posyp tartym parmezanem.