- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Poznaj 8 przepisów na pyszne dania z grzybami
Jesień to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się pyszne jabłka, dorodne dynie oraz fioletowe śliwki i bakłażany. Wrzesień i październik to także miesiące pachnące najbardziej charakterystycznymi symbolami polskiej jesieni. Grzyby, bo o nich tutaj mowa, to podstawowy składnik polskiej kuchni, walczący o silną pozycję na naszych stołach od wielu wieków. Często niedoceniane, nie muszą być wcale niezdrowe i ciężkostrawne. Przedstawiamy 8 przepisów na dania z grzybami, w których pachnące kapelusze pełnią główną rolę.
Zupa kurkowa
Zupa, w której złociste kurki spotykają się ze świeżym koperkiem i śmietaną, to chyba najlepsza propozycja na coraz chłodniejsze wieczory. Aby ją przygotować, będziesz potrzebować ok. ½ kg oczyszczonych kurek, 1 posiekaną w kostkę cebulę, 6 szklanek bulionu z warzyw, 3 pokrojone w kostkę ziemniaki, ½ szklanki drobnego makaronu, np. literki lub gwiazdki, olej, masło, ½ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, świeży koperek oraz sól i pieprz do smaku.
Kurki opłucz pod zimną wodą. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodaj kurki i odparuj cały płyn, który pojawi się na patelni. Wrzuć 2 łyżki masła i dokładnie wymieszaj. Zawartość patelni dodaj do gotującego się bulionu, wrzuć ziemniaki, a po kilku minutach makaron. Gotuj aż do miękkości. Następnie dolej kilka łyżek śmietany, uważając, aby się nie zwarzyła. Doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem. Podawaj w głębokim talerzu ze świeżym koperkiem, natką pietruszki i pieczywem.
Pyszne owoce jesieni
Grzyby to składnik, z którego można przygotować wiele pysznych dań. Przejdź dalej i sprawdź, co jeszcze możesz przyrządzić
Tarta z grzybami
Nie masz pomysłu na jesienny obiad? Ta pożywna tarta grzybowa z pewnością zaspokoi nawet największy głód. Jej przygotowanie rozpocznij od zagniecenia składników na swoje ulubione kruche ciasto. Możesz też skorzystać z naszego przepisu: w dużej misce połącz 100 g zimnego masła, 50 g kwaśnej śmietany, 50 g żółtego sera oraz 150 g mąki pszennej i szczyptę soli. Gdy z połączonych składników powstanie zwarte ciasto, zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj, wyłóż nim formę na tartę, ponakłuwaj widelcem i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C. W międzyczasie przygotuj farsz: 50 g suszonych grzybów (namoczonych poprzedniego dnia), 250 g pieczarek, 1 posiekana w kostkę cebula, 1 ząbek czosnku, 3 jajka, 2 łyżki masła, 200 g kwaśnej śmietany, 100 g żółtego sera oraz sól, pieprz i świeża natka pietruszki.
Namoczone grzyby gotuj przez godzinę, odcedź, ostudź i dosyć drobno pokrój. Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj cebulę, czosnek, pokrojone w plastry pieczarki, dopraw solą i pieprzem. W miseczce roztrzep jajka ze śmietaną i żółtym serem. Dodaj do pieczarek wymieszanych z posiekanymi leśnymi grzybami i wymieszaj. Wyłóż na spód tarty i zapiekaj przez ok. 30 minut, aż wierzch się przyrumieni.
Risotto z leśnymi grzybami
Jeśli jesteś miłośnikiem grzybobrania i w weekendy twoja kuchnia pełna jest świeżych borowików, wykorzystaj te grzyby do przygotowania klasycznego risotto. Przygotuj 5 kapeluszy suszonych grzybów, ½ cebuli posiekanej w kostkę, ząbek czosnku, 1 litr bulionu warzywnego, kilka łyżek masła, 150 g świeżych borowików, 80 ml białego wytrawnego wina, 200 g ryżu arborio, posiekaną natkę pietruszki, tarty parmezan oraz sól i pieprz.
Dzień wcześniej namocz suszone grzyby. Następnie odcedź je i gotuj w bulionie warzywnym. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami masła. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone świeże grzyby i duś przez 2 minuty, doprawiając solą i pieprzem. Przełóż je do miseczki. Na patelnię z cebulą wsyp ryż, dodaj ugotowane i posiekane suszone grzyby, wlej wino i gotuj, aż cały płyn wyparuje. Następnie na patelnię wlewaj po łyżce wazowej bulionu, w którym gotowały się grzyby. Gdy płyn wyparuje, a ryż będzie miękki, dodaj odłożone grzyby i natkę pietruszki, a wierzch potrawy posyp tartym parmezanem.
Grzyby marynowane
Zimą nie ma nic lepszego niż zamknięte w słoiku marynowane grzybki, które przygotowaliśmy jesienią. Wzbogacą smak wędlin, kanapek, pieczonych mięs oraz dań obiadowych. Warto poświęcić kilka chwil na ich przygotowanie, aby w zimowy wieczór móc otworzyć słoiczek z grzybami i delektować się ich aromatem. Oczyść 2 kg świeżych podgrzybków albo prawdziwków, przygotuj 3 ½ szklanki wody, 1 łyżkę cukru, 1 szklankę octu, 1 łyżeczkę soli, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego oraz ziaren czarnego pieprzu.
Grzyby po oczyszczeniu zagotuj w dużym garnku, zmień wodę i zagotuj ponownie, a następnie odcedź. Powkładaj je do jednakowych małych słoików do ¾ wysokości, zostawiając miejsce na zalewę. W garnku zagotuj wodę z octem, solą, cukrem oraz przyprawami. Gotuj przez 5 minut i odstaw do wystygnięcia. Lekko ciepłą zalewą napełniaj słoiki z grzybami. Zakręć i wkładaj do dużego garnka wypełnionego wodą ze ścierką na dnie. Zagotuj słoiki i pasteryzuj przez ok. 7 minut. Ostudzone i wytarte słoiki z marynowanymi grzybami możesz przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu przez wiele miesięcy.
Zapiekanka z kaszą i grzybami
Kiedy po wyczerpującym, chłodnym dniu wrócisz do domu, przygotuj pożywną, a przede wszystkim pyszną i łatwą zapiekankę z kaszą gryczaną i świeżymi grzybami. Aby ją zrobić, potrzebujesz ok. 800 g dowolnych świeżych lub mrożonych grzybów, 300 g kaszy gryczanej, 1 posiekaną cebulę, 1 szklankę śmietany, 80 g masła, 1 jajko, starty żółty ser oraz oliwę, sól i pieprz.
Kaszę przepłucz na sicie i przełóż do rozgrzanego garnka z łyżką oliwy. Nieustannie mieszając, zalej 500 ml wrzątku, dodaj połowę masła i posól do smaku. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, gorący garnek zawiń w koc. Na patelni roztop masło, dodaj pokrojone w cienkie plastry grzyby i posiekaną cebulę. Dopraw solą, pieprzem i duś, aż grzyby będą miękkie. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wyłóż połowę kaszy. Pokryj nią dno, na wierzch wyłóż farsz grzybowy i drugą warstwę kaszy. W miseczce roztrzep jajko ze śmietaną, dopraw solą i wylej na całą powierzchnię zapiekanki. Posyp startym żółtym serem i zapiekaj przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Jajecznica z kurkami
Sezon na kurki to czas, kiedy te żółte grzyby mogą pojawiać się niemal we wszystkich posiłkach. Zupa kurkowa, sos z kurek czy tarta z kurkami to tylko niektóre z pomysłów. Jeśli masz ochotę na pożywne jesienne śniadanie, wypróbuj jajecznicę z kurkami. Oczyść 150 g kurek, przygotuj 1 łyżkę masła, 4 jajka, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Jajka rozbij do miseczki, jednocześnie roztapiając na patelni masło. Wrzuć na nią kurki i smaż, dopóki woda z grzybów nie wyparuje. Wlej jajka, dodaj szczypiorek i dopraw solą oraz pieprzem. Mieszaj, aż do momentu uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy. Podawaj ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Takie śniadanie da ci energię na cały dzień!
Pieczarki faszerowane
Kto z nas nie lubi faszerowanych warzyw? Nie każdy jednak wie, że równie pyszną przekąską, a nawet pożywnym daniem głównym, mogą być faszerowane pieczarki. Aby je przyrządzić, przygotuj 10 dużych pieczarek, 300 g mielonego mięsa wołowego, 100 g tartego żółtego sera, 1 posiekaną cebulę, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko oraz sól i pieprz. Pieczarki umyj lub obierz i usuń nóżki, aby powstały spore „miseczki”. Ogonki posiekaj w drobną kostkę, tak jak cebulę i czosnek. Pokrojone składniki wyłóż na nagrzaną patelnię i smaż, aż woda wyparuje. Do mięsa mielonego dodaj bułkę tartą, żółty ser, jajko, sól i pieprz. Dołóż także ostudzoną zawartość patelni i dobrze wymieszaj. Tak powstałym farszem napełniaj pieczarki i zapiekaj w temperaturze 160°C, aż wierzch się zarumieni, a grzyby będą miękkie.