Poznaj 8 przepisów na pyszne dania z grzybami

Jesień to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się pyszne jabłka, dorodne dynie oraz fioletowe śliwki i bakłażany. Wrzesień i październik to także miesiące pachnące najbardziej charakterystycznymi symbolami polskiej jesieni. Grzyby, bo o nich tutaj mowa, to podstawowy składnik polskiej kuchni, walczący o silną pozycję na naszych stołach od wielu wieków. Często niedoceniane, nie muszą być wcale niezdrowe i ciężkostrawne. Przedstawiamy 8 przepisów na dania z grzybami, w których pachnące kapelusze pełnią główną rolę.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie grzybów / Shutterstock

/ 8Zupa kurkowa

Obraz
© Zdjęcie zupy / Shutterstock

Zupa, w której złociste kurki spotykają się ze świeżym koperkiem i śmietaną, to chyba najlepsza propozycja na coraz chłodniejsze wieczory. Aby ją przygotować, będziesz potrzebować ok. ½ kg oczyszczonych kurek, 1 posiekaną w kostkę cebulę, 6 szklanek bulionu z warzyw, 3 pokrojone w kostkę ziemniaki, ½ szklanki drobnego makaronu, np. literki lub gwiazdki, olej, masło, ½ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, świeży koperek oraz sól i pieprz do smaku.

Kurki opłucz pod zimną wodą. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodaj kurki i odparuj cały płyn, który pojawi się na patelni. Wrzuć 2 łyżki masła i dokładnie wymieszaj. Zawartość patelni dodaj do gotującego się bulionu, wrzuć ziemniaki, a po kilku minutach makaron. Gotuj aż do miękkości. Następnie dolej kilka łyżek śmietany, uważając, aby się nie zwarzyła. Doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem. Podawaj w głębokim talerzu ze świeżym koperkiem, natką pietruszki i pieczywem.

/ 8Pyszne owoce jesieni

Grzyby to składnik, z którego można przygotować wiele pysznych dań. Przejdź dalej i sprawdź, co jeszcze możesz przyrządzić

/ 8Tarta z grzybami

Obraz
© Zdjęcie tarty / Shutterstock

Nie masz pomysłu na jesienny obiad? Ta pożywna tarta grzybowa z pewnością zaspokoi nawet największy głód. Jej przygotowanie rozpocznij od zagniecenia składników na swoje ulubione kruche ciasto. Możesz też skorzystać z naszego przepisu: w dużej misce połącz 100 g zimnego masła, 50 g kwaśnej śmietany, 50 g żółtego sera oraz 150 g mąki pszennej i szczyptę soli. Gdy z połączonych składników powstanie zwarte ciasto, zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj, wyłóż nim formę na tartę, ponakłuwaj widelcem i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C. W międzyczasie przygotuj farsz: 50 g suszonych grzybów (namoczonych poprzedniego dnia), 250 g pieczarek, 1 posiekana w kostkę cebula, 1 ząbek czosnku, 3 jajka, 2 łyżki masła, 200 g kwaśnej śmietany, 100 g żółtego sera oraz sól, pieprz i świeża natka pietruszki.

Namoczone grzyby gotuj przez godzinę, odcedź, ostudź i dosyć drobno pokrój. Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj cebulę, czosnek, pokrojone w plastry pieczarki, dopraw solą i pieprzem. W miseczce roztrzep jajka ze śmietaną i żółtym serem. Dodaj do pieczarek wymieszanych z posiekanymi leśnymi grzybami i wymieszaj. Wyłóż na spód tarty i zapiekaj przez ok. 30 minut, aż wierzch się przyrumieni.

/ 8Risotto z leśnymi grzybami

Obraz
© Zdjęcie risotto / Shutterstock

Jeśli jesteś miłośnikiem grzybobrania i w weekendy twoja kuchnia pełna jest świeżych borowików, wykorzystaj te grzyby do przygotowania klasycznego risotto. Przygotuj 5 kapeluszy suszonych grzybów, ½ cebuli posiekanej w kostkę, ząbek czosnku, 1 litr bulionu warzywnego, kilka łyżek masła, 150 g świeżych borowików, 80 ml białego wytrawnego wina, 200 g ryżu arborio, posiekaną natkę pietruszki, tarty parmezan oraz sól i pieprz.

Dzień wcześniej namocz suszone grzyby. Następnie odcedź je i gotuj w bulionie warzywnym. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami masła. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone świeże grzyby i duś przez 2 minuty, doprawiając solą i pieprzem. Przełóż je do miseczki. Na patelnię z cebulą wsyp ryż, dodaj ugotowane i posiekane suszone grzyby, wlej wino i gotuj, aż cały płyn wyparuje. Następnie na patelnię wlewaj po łyżce wazowej bulionu, w którym gotowały się grzyby. Gdy płyn wyparuje, a ryż będzie miękki, dodaj odłożone grzyby i natkę pietruszki, a wierzch potrawy posyp tartym parmezanem.

/ 8Grzyby marynowane

Obraz
© Zdjęcie grzybów marynowanych / Shutterstock

Zimą nie ma nic lepszego niż zamknięte w słoiku marynowane grzybki, które przygotowaliśmy jesienią. Wzbogacą smak wędlin, kanapek, pieczonych mięs oraz dań obiadowych. Warto poświęcić kilka chwil na ich przygotowanie, aby w zimowy wieczór móc otworzyć słoiczek z grzybami i delektować się ich aromatem. Oczyść 2 kg świeżych podgrzybków albo prawdziwków, przygotuj 3 ½ szklanki wody, 1 łyżkę cukru, 1 szklankę octu, 1 łyżeczkę soli, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego oraz ziaren czarnego pieprzu.

Grzyby po oczyszczeniu zagotuj w dużym garnku, zmień wodę i zagotuj ponownie, a następnie odcedź. Powkładaj je do jednakowych małych słoików do ¾ wysokości, zostawiając miejsce na zalewę. W garnku zagotuj wodę z octem, solą, cukrem oraz przyprawami. Gotuj przez 5 minut i odstaw do wystygnięcia. Lekko ciepłą zalewą napełniaj słoiki z grzybami. Zakręć i wkładaj do dużego garnka wypełnionego wodą ze ścierką na dnie. Zagotuj słoiki i pasteryzuj przez ok. 7 minut. Ostudzone i wytarte słoiki z marynowanymi grzybami możesz przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu przez wiele miesięcy.

/ 8Zapiekanka z kaszą i grzybami

Obraz
© Zdjęcie zapiekanki / Shutterstock

Kiedy po wyczerpującym, chłodnym dniu wrócisz do domu, przygotuj pożywną, a przede wszystkim pyszną i łatwą zapiekankę z kaszą gryczaną i świeżymi grzybami. Aby ją zrobić, potrzebujesz ok. 800 g dowolnych świeżych lub mrożonych grzybów, 300 g kaszy gryczanej, 1 posiekaną cebulę, 1 szklankę śmietany, 80 g masła, 1 jajko, starty żółty ser oraz oliwę, sól i pieprz.

Kaszę przepłucz na sicie i przełóż do rozgrzanego garnka z łyżką oliwy. Nieustannie mieszając, zalej 500 ml wrzątku, dodaj połowę masła i posól do smaku. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, gorący garnek zawiń w koc. Na patelni roztop masło, dodaj pokrojone w cienkie plastry grzyby i posiekaną cebulę. Dopraw solą, pieprzem i duś, aż grzyby będą miękkie. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wyłóż połowę kaszy. Pokryj nią dno, na wierzch wyłóż farsz grzybowy i drugą warstwę kaszy. W miseczce roztrzep jajko ze śmietaną, dopraw solą i wylej na całą powierzchnię zapiekanki. Posyp startym żółtym serem i zapiekaj przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

/ 8Jajecznica z kurkami

Obraz
© Zdjęcie jajecznicy / Shutterstock

Sezon na kurki to czas, kiedy te żółte grzyby mogą pojawiać się niemal we wszystkich posiłkach. Zupa kurkowa, sos z kurek czy tarta z kurkami to tylko niektóre z pomysłów. Jeśli masz ochotę na pożywne jesienne śniadanie, wypróbuj jajecznicę z kurkami. Oczyść 150 g kurek, przygotuj 1 łyżkę masła, 4 jajka, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Jajka rozbij do miseczki, jednocześnie roztapiając na patelni masło. Wrzuć na nią kurki i smaż, dopóki woda z grzybów nie wyparuje. Wlej jajka, dodaj szczypiorek i dopraw solą oraz pieprzem. Mieszaj, aż do momentu uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy. Podawaj ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Takie śniadanie da ci energię na cały dzień!

/ 8Pieczarki faszerowane

Obraz
© Zdjęcie faszerowanych pieczarek / Shutterstock

Kto z nas nie lubi faszerowanych warzyw? Nie każdy jednak wie, że równie pyszną przekąską, a nawet pożywnym daniem głównym, mogą być faszerowane pieczarki. Aby je przyrządzić, przygotuj 10 dużych pieczarek, 300 g mielonego mięsa wołowego, 100 g tartego żółtego sera, 1 posiekaną cebulę, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko oraz sól i pieprz. Pieczarki umyj lub obierz i usuń nóżki, aby powstały spore „miseczki”. Ogonki posiekaj w drobną kostkę, tak jak cebulę i czosnek. Pokrojone składniki wyłóż na nagrzaną patelnię i smaż, aż woda wyparuje. Do mięsa mielonego dodaj bułkę tartą, żółty ser, jajko, sól i pieprz. Dołóż także ostudzoną zawartość patelni i dobrze wymieszaj. Tak powstałym farszem napełniaj pieczarki i zapiekaj w temperaturze 160°C, aż wierzch się zarumieni, a grzyby będą miękkie.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka