9 z 10Pieczarki faszerowane
Kto z nas nie lubi faszerowanych warzyw? Nie każdy jednak wie, że równie pyszną przekąską, a nawet pożywnym daniem głównym, mogą być faszerowane pieczarki. Aby je przyrządzić, przygotuj 10 dużych pieczarek, 300 g mielonego mięsa wołowego, 100 g tartego żółtego sera, 1 posiekaną cebulę, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko oraz sól i pieprz. Pieczarki umyj lub obierz i usuń nóżki, aby powstały spore „miseczki”. Ogonki posiekaj w drobną kostkę, tak jak cebulę i czosnek. Pokrojone składniki wyłóż na nagrzaną patelnię i smaż, aż woda wyparuje. Do mięsa mielonego dodaj bułkę tartą, żółty ser, jajko, sól i pieprz. Dołóż także ostudzoną zawartość patelni i dobrze wymieszaj. Tak powstałym farszem napełniaj pieczarki i zapiekaj w temperaturze 160°C, aż wierzch się zarumieni, a grzyby będą miękkie.